• Echte Amerikaanse hond al jarenlang uitgestorven

Echte Amerikaanse hond al jarenlang uitgestorven

Leestijd
2 minuten
Tot nu toe gelezen

Echte Amerikaanse hond al jarenlang uitgestorven

vr, 07/06/2018 - 13:54

Amerika's eerste honden leefden duizenden jaren met mensen. Toen verdwenen ze

De originele Amerikaanse hond bestaat niet meer. De hond, die door natuuronderzoekers in de 19e eeuw vooral met wolven werd vergeleken. Toen ontdekkingsreizigers uit die tijd voor het eerst de honden van de indianen tegenkwamen, waren ze geschokt door het wolfachtige uiterlijk van de dieren. Ze waren groot en sterk en ze blaften niet - ze huilden. "Als ik een van hen in het bos zou ontmoeten," merkte John James Audubon op, "zou ik het zeker doden."

Maar vandaag de dag zijn deze honden en hun verwanten nergens te vinden, hun genetische erfenis is weggevaagd uit het DNA van de huidige honden in Amerika. Een onderzoek waarbij het oude DNA is hersteld heeft nu  onthuld waar deze oorspronkelijke honden van Amerika vandaan kwamen - en hoe ze mogelijk verdwenen zijn.

Het onderzoek geeft ook nieuw bewijs dat de allereerste Amerikanen geen honden bij zich hadden. In plaats daarvan kunnen de dieren duizenden jaren later zijn gekomen.

In de jaren zestig en zeventig van de vorige eeuw hebben archeologen twee locaties in het westen van Illinois opgegraven, waar oude jager-verzamelaars schaaldieren verzamelden uit een nabijgelegen rivier en herten lijken te hebben gejaagd in de omliggende bossen. Deze mensen lijken hun honden ook te hebben begraven: een is gevonden op een site die bekend staat als Stilwell II en vier op een site genaamd Koster, opgerold in individuele graven. [link] Carbondatering toonde aan dat de dieren ca. 10.000 jaar geleden daar zijn begraven, wat ze de oudst bekende honden in Amerika maakt.

De Stilwell II-hond was ongeveer zo groot als een Engelse setter, terwijl de Koster-honden kleiner en slanker waren. Vermoedelijk waren het vooral jachthonden. Maar waar kwamen ze in eerste instantie vandaan?

Een tweede onderzoek, deze maand gepubliceerd in Science, kan daarop het antwoord geven. Een groot, internationaal team van onderzoekers onderzocht het mitochondriaal DNA uit 71 Noord-Amerikaanse en Siberische hondenbotten - inclusief van een van de Koster-honden. De beenderen waren allemaal tussen de 10.000 en 1000 jaar oud. Toen ze dit mtDNA, dat alleen via de moederlijn wordt doorgegeven, vergeleken met dat van 145 moderne en oude honden, ontdekten ze dat de oude Amerikaanse honden een genetische stempel hebben dat bij geen enkele andere hond te vinden is.

Deze oorspronkelijke honden  zijn het nauwst verwant aan 9000-jarige honden uit het Russische Zhokhov-eiland, honderden kilometers ten noorden van het Siberische vasteland. Door een relatief constante DNA-mutatiesnelheid te veronderstellen en deze als een "moleculaire klok" te gebruiken, concludeert het team dat de twee groepen honden mogelijk bijna 16.000 jaar geleden een gezamenlijke voorouder hebben gehad. Het blijft onduidelijk waar of wanneer er honden zijn ontstaan, maar het had zeker rond die tijd kunnen zijn.

Kijkend naar andere archeologische vondsten suggereren de gegevens dat de eerste honden duizenden jaren na de eerste mensen vanuit Siberië naar Noord- en Zuid-Amerika zijn gekomen. De eerste mensen kwamen waarschijnlijk rond 16.000 jaar geleden Amerika binnen via de Bering landbrug, die Siberië met Alaska verbond. De brug is ongeveer 11.000 jaar geleden verdwenen – en tegen die tijd moeten honden ook al meegekomen zijn. Honden hebben misschien een tijdje met mensen in Alaska rondgehangen, of een paar trokken mogelijk met mensen naar het binnenland van Noord-Amerika, waar ze terecht kwamen op sites als Koster en Sitwell II. Mensen trokken vaak rond. Toen ze eenmaal zagen hoe nuttig honden waren - voor het opsporen van herten, wellicht als trekhond van voorraden en het bewaken van kampen - zouden mensen misschien begonnen zijn meer van hen mee te nemen voor de reis.

Aanvullende analyse van het nucleaire genoom - geërfd van beide ouders - van DNA van zeven specifieke honden ondersteunen het idee dat ze genetisch verschillend zijn. Hun naaste verwanten zijn Arctische rassen zoals Alaskan malamutes en Siberische husky's. Deze moderne honden kunnen afkomstig zijn van dezelfde Siberische bronpopulatie als de eerste Amerikaanse honden, maar dan pas duizenden jaren later ontstaan/geëvolueerd.  Zelfs andere traditionele rassen uit Noord- en Zuid-Amerika, zoals de haarloze Zuid-Amerikaanse Xoloitzcuintli, waarvan men denkt dat die al duizenden jaren bestaat, zou genetisch af kunnen stammen van Europese honden en niet van de oorspronkelijke Amerikaanse honden.

De onderzoekers speculeren dat, net zoals Europese kolonisten grote aantallen indianen met meegebrachte Europese ziekten hebben uitgeroeid, de Europese honden mogelijk zo de Amerikaanse honden hebben verwoest. Daarnaast waren de Europeanen bang van de “wilde” Amerikaanse honden en werden ze fel bejaagd.

Het enige spoor van deze vroege honden dat de geschiedenis heeft overleeft is –hoe apart ook-  een seksueel overdraagbare soort kanker, die de genetische handtekening van de eerste Amerikaanse honden  heeft behouden. Toen het team de genomen van twee van deze tumoren met modern en oud honden DNA vergeleek, leek het DNA het meest op dat van oorspronkelijke Amerikaanse  honden

bron

New Evidence of the Earliest Domestic Dogs in the Americas

America's lost dogs