• Crufts is weer begonnen!

Crufts is weer begonnen!

Leestijd
3 minuten
Tot nu toe gelezen

Crufts is weer begonnen!

do, 03/09/2017 - 18:43

Het walhalla van de hondenliefhebber is deze dagen te vinden in Birmingham, Engeland. Het wereldberoemde evenement Crufts trekt elk jaar vele bezoekers en deelnemers uit alle uithoeken van de wereld! Crufts slaagt erin niet alleen exposanten te trekken voor de hondenshow die Crufts van origine is, maar ook hondensportliefhebbers, fokkers, trainers en andere professionals verzamelen zich in de NEC Birmingham van 9 tot 12 maart 2017. Daarnaast is Crufts erg in trek bij toekomstige hondeneigenaren, die op het grote evenement informatie kunnen verzamelen over de verschillende hondenrassen en alles wat komt kijken bij het houden van een hond. Als je er nu niet bij bent in Birmingham zal je deze editie aan je voorbij moeten gaan, maar er zijn veel redenen om Crufts voor een volgende keer in je agenda te zetten!

Een show met meer dan 20.000 deelnemers!

Het grootste gedeelte van Crufts draait om de show. Crufts is de grootste show ter wereld en voor veel fokkers en exposanten is het een hele eer om op het fameuze groene tapijt van Crufts te mogen staan met hun hond. Dit is des te meer omdat een Crufts deelname uitsluitend op uitnodiging is. Een hond moet zich hebben bewezen voor hij toegang krijgt tot de Crufts hondenshow. Ieder land heeft z’n eigen manier om te kwalificeren voor deze prestigieuze show. Zo is er in elk land doorgaans één show waarbij de Crufts kwalificatie behaald kan worden. In Nederland is dit de Amsterdam Winner, waar de Winner en Winster (BOB en BOS) van dat jaar een kwalificatie ontvangen, maar ook de Jeugdwinner en Jeugdwinster. Zij kwalificeren zich voor Crufts van het daarop volgende jaar of het jaar daarna, de kwalificatie is 2 jaar geldig. Een andere manier om je hond te kwalificeren is door de titel internationaal kampioen te verdienen. Het showen in Engeland vereist een goede voorbereiding, vooral de inschrijving verloopt anders dan we in Nederland gewend zijn. Daarom een tip voor iedereen die zich heeft gekwalificeerd: begin op tijd met het aanvragen van de benodigde papieren en het inschrijven van de hond!

Crufts is de grootste show ter wereld en voor veel fokkers en exposanten is het een hele eer om op het fameuze groene tapijt van Crufts te mogen staan met hun hond.

Naast de Crufts show vindt dit jaar ook de Eukanuba World Challenge plaats tijdens Crufts. 2017 is het 10e jaar dat EWC wordt georganiseerd, een show waar de absolute wereldtop van de showhonden zich aan elkaar meten. Deelnemers aan de EWC komen uit alle werelddelen en worden door de kennelclub van hun landen afgevaardigd. Verder kunnen honden zich kwalificeren voor de EWC door de Best in Show titel te behalen op grote shows zoals de World Dog Show, European Dog Show, Crufts en de Zomershow in Split, Kroatië. De Eukanuba World Challenge werd voorgaande jaren gehouden tijdens de Amsterdam Winnershow en daarvoor in Amerika en is nu neergestreken in Birmingham.

Discover Dogs

Voor toekomstige hondeneigenaren of kynologen die graag meer willen leren over andere rassen is Discover Dogs een interessante zoektocht langs de verschillende hondenrassen. Rasverenigingen van zo’n 200 rassen stallen zich uit tijdens Discover Dogs om bezoekers te informeren over hun ras. Voor bezoekers is dit de kans om de verschillende rassen in levende lijve te zien, te spreken met rasexperts en gedachten uit te wisselen met andere kynologen. Discover Dogs werd in het leven geroepen om toekomstige hondeneigenaren beter te kunnen voorlichten tijdens de zoektocht naar hun ras van keuze, maar is ook in trek bij doorgewinterde kynologen die graag willen bijleren over andere hondenrassen. Het is een unieke kans om zoveel verschillende rassen onder één dak te kunnen zien en ervaren!

 

Hondensport

Behalve showen gebeurt er nog veel meer tijdens Crufts. Veel hondensporten beleven hun top tijdens Crufts en organiseren kampioenschappen in The Arena. Deelnemers kunnen zich in hun eigen land kwalificeren voor de verschillende hondensporten tijdens kwalificatiewedstrijden. De hondensportwedstrijden die je tijdens Crufts kan aanschouwen zijn agility, obedience, rally, flyball en heelwork to music. Daarnaast is er de Obreedience competitie, waar teams per ras strijden om de titel. De teams bestaan uit 4 handlers en 4 honden die gezamenlijk en individueel gehoorzaamheidsoefeningen uitvoeren om te laten zien hoe het betreffende ras presteert in deze sport.

Demo’s

Behalve wedstrijden zie je in The Arena gedurende alle dagen ook verschillende demo’s. Tal van clubs, organisaties en teams krijgen de kans om aan het publiek te laten zien wat de honden kunnen, en wat men thuis ook kan met een hond! Zo laat het Good Citizen Dog Scheme zien hoe honden op een positieve manier worden getraind om zich te handhaven in onze soms drukke maatschappij, en worden er demo’s gegeven met betrekking tot de verschillende hondensporten. Niet alleen leuk om naar te kijken, maar ook heel leerzaam voor degene die zelf ook actief aan de slag willen met hun hond.

Shoppen!

Een van de meest geliefde onderdelen van Crufts is de uitgebreide winkelmogelijkheid. Met meer dan 400 stands vind je op Crufts alles wat je nodig hebt voor je hond en voor jezelf. Crufts staat bekend om de grote diversiteit aan standhouders waardoor je er veel unieke producten vindt: van voeding en snacks tot riemen, tuigjes en hondenmanden, maar ook benodigdheden voor de verschillende hondensporten, voor het fokken van een nest pups en voor trimmers. Veel standhouders hebben speciale aanbiedingen tijdens Crufts en scherpe prijzen voor producten die je soms niet in Nederland kan vinden. Wissel het shoppen af met een heerlijke lunch in één van de restaurants van het NEC Birmingham en beleef een fantastische ‘shopping spree.’

Ben je er niet bij dit jaar in Birmingham? Niet getreurd! De wedstrijden en demo’s in The Arena zijn live te volgen via de Crufts livestream op youtube (zie hieronder). Elke avond vanaf ongeveer 18:15 zijn de groepskeuringen live te volgen via het youtube kanaal van Crufts. Op zondagavond beging het ereringprogramma in The Arena rond 17 uur welke wordt afgesloten met de langverwachte Crufts Best in Show competitie!