• Dit gebeurde er op Crufts 2018, en het was niet PETA

Dit gebeurde er op Crufts 2018, en het was niet PETA

Leestijd
2 minuten
Tot nu toe gelezen

Dit gebeurde er op Crufts 2018, en het was niet PETA

wo, 03/14/2018 - 17:33

Iedereen die Crufts zag, ter plekke of via de livestream, heeft het op z’n netvlies staan: de winnende Whippet die enkele seconden na de bekendmaking snel door haar eigenaresse van het podium werd gegrist en in veiligheid werd gebracht.

De oorzaak waren twee activisten die plotseling de ring in stormden. De beelden en de chaos die even daarna volgden maakten veel los bij toeschouwers wereldwijd. Ook de geruchtenmolen kwam op gang. Vrijwel direct werden er vingers gewezen naar PETA “people for ethical treatment of animals”. Zij staan bekend om hun afkeuring van hondententoonstellingen, de (ras)hondenfokkerij en het houden van honden als gezelschapsdieren in het algemeen.

Helemaal onterecht was deze gedachte niet. PETA is vooral in de Verenigde Staten een grote organisatie die veel budget uitgeeft aan het verspreiden van hun boodschap: “koop geen (ras)hond, maar adopteer er een uit het asiel!” Vrijwel elk jaar verzamelen PETA aanhangers zich tijdens de Westminster show, de Amerikaanse tegenhanger van Crufts en eveneens een prestigieuze show waar honden alleen op uitnodiging mogen showen. Zij wisten in het verleden al de erering van Westminster te betreden om hun boodschap te delen met het publiek. Zo hielden ze borden omhoog met teksten zoals “fokkers doden de kansen voor asielhonden” en “kruisingen zijn beter”.

Toch blijkt PETA niet de boosdoener te zijn. Ondanks dat de organisatie van Crufts eerder via Twitter meldde dat ze de Britse tak van PETA verdenken van deze actie, laat de dierenrechtenorganisatie zelf via een blog weten dat ze de actie "slechts" steunen. Ze plaatsen de beelden van het moment op hun website met de begeleidende tekst waarin ze het roerend eens zijn met de activisten. De twee activisten droegen borden bij zich waarop stond “Canine Eugenics” en werden al na enkele seconden overmeesterd door de beveiliging van het evenement.

Eugenics, eugenetica, is de leer waarin binnen een populatie door selectie gestreefd wordt naar verbetering. Het is een term die gevoelig ligt, want het was ook de basis voor de leer van de (menselijke) rassenverbetering tijdens WO-II. De actiegroep lijkt hiermee te willen suggereren dat de Crufts-aanhangers neerkijken op niet-rashonden.
Ondertussen werden de prijswinnaars en anderen in de ring beschermd door het personeel, waarna de ceremonie al snel weer verder ging.

De activisten bleken geen leden van PETA, maar van de organisatie “Vegan Strike Group.”, een veel kleinere organisatie die zich voornamelijk richt op de strijd tegen stierengevechten. Dit doen ze door met ontbloot lichaam chaos te creëren, voornamelijk tijdens stierengevechten maar nu ook tijdens Crufts (al droegen deze activisten wel kleding). De Vegan Strike Group kent aanhangers in verschillende landen, waaronder ook Nederland. 

Op hun eigen Facebookpagina neemt de Vegan Strike Group verantwoordelijkheid voor de actie tijdens Crufts. Ze plaatsen de beelden op hun pagina, met daarin nogmaals de boodschap “stop de ruilhandel in honden, adopteer een hond!”. De actie kreeg echter ook van hun eigen achterban wisselende reacties. Een aanzienlijk deel van de reacties ventileerde dat de groep hiermee te ver was gegaan en de plank mis sloeg.

PETA United Kingdom laat echter weten blij te zijn met de actie van de vegans. Zij onderstrepen dat er die avond geen honden in gevaar zijn gebracht, en halen hard uit naar degenen die de activisten daar van beschuldigden. Het argument is dat de honden zich al ongemakkelijk voelen door het massale publiek, de harde muziek en de felle lichten.
Ook herhalen ze hun mening over het fokken van extreme raskenmerken, iets dat volgens hen wordt bekroond en gevierd tijdens Crufts.

De actie van de vegans heeft veel losgemaakt bij iedereen. Een vierdaagse show in York die deze maand zal plaatsvinden waarschuwt hun exposanten om extra alert te zijn. Na de gebeurtenis bij Crufts hebben zij bericht ontvangen dat dierenrechtenactivisten ook aanwezig zullen zijn bij hun show. De organisatie schrijft bang te zijn voor meer aanwezigheid van dit soort activisten na de gebeurtenissen in Birmingham. Ze waarschuwen de exposanten en bezoekers om een oogje in het zeil te houden op hun eigen honden, maar ook die van mede-exposanten. Ze adviseren om benches goed af te sluiten om diefstal te voorkomen en voer en water niet onbeheerd achter te laten uit angst voor mogelijke vergiftiging.

 

bron

Bron PETA

Vegan Strike Group