• 3 op de 5 wolven is al gedeeltelijk hond

3 op de 5 wolven is al gedeeltelijk hond

Leestijd
1 minuut
Tot nu toe gelezen

3 op de 5 wolven is al gedeeltelijk hond

do, 03/22/2018 - 17:58

De wilde wolf is veel meer hond dan je denkt, uit nieuw onderzoek blijkt dat tenminste 60% van de Europese Grijze wolf kleine blokken DNA draagt afkomstig van honden. Het eeuwenlange paargedrag tussen wolven en (huis)honden heeft een genetisch merkteken op de wolf achtergelaten. 3 van de 5 wolven zijn genetisch dus niet meer helemaal “wolf”. Het fenomeen komt veelvuldig voor in europa en Azie, bij de Noordamerikaanse wolven is het hondse-DNA aandeel veel kleiner.

De onderzoekers onderzochten het DNA van de grijze wolf, een van de bekende voorouders van de huishond, om te zien in hoeverre het wolf-DNA is vermengd met honden-DNA, om te zien of het onderling paren invloed heeft op het “minder worden” van het echt wolf-zijn. Dat laatste is niet het geval, ook de wolven met honds DNA zijn nog steeds puur onderdeel van de wolven, en geen halve hond geworden. Genetisch zijn ze nog steeds duidelijk onderscheiden van wolven ook, ondanks de vermenging die al honderden jaren plaatsvindt.

Het onderzoek is uitgevoerd door de Universiteit van Lincoln (Engeland), het Italiaanse National Institute for Environmental Protection and Research en de Universiteit van Californie, Los Angeles.

Hybridisatie is een probleem tussen wilde dieren en de gedomesticeerde dieren in bepaalde omgevingen. Ook de status van een hybride is vaag, het is geen wolf, in het licht van beschermd wild dier, maar ook geen hond.

Dr Malgorzata Pilot, van de Universiteit van Lincoln, : "Het feit dat wolven en honden onderling paarden was bekend, maar tot nu toe was er weinig bekend over hoe vaak dit zich zou voordoen. En ook, in hoeverre het de genenpoule van de wolf heeft beïnvloed. De hybridisatie echter heeft dhet genetisch onderscheid tussen wolf en hond niet beïnvloed, maar wel blijkt nu dat een heel groot gedeelte van de Europese wolven honden-DNA in zich heeft, en we moeten ons afvragen wat nu precies “pure wolven” zijn. Sommige dieren in ons onderzoek die we beschreven als echte, pure wolven bleken genetisch wel degelijk een gemixte achtergrond hond/wolf te hebben. Anderzijds, twee Italiaanse wolven met een ongebruikelijke zwarte vachtkleur bleken vrijwel geen enkele DNA-overeenkomst met honden te hebben, behalve een van honden overgekomen variant voor een gen dat de zwarte kleur gaf. Programma’s om wolf-hybriden dus uit de populatie te gaan halen gaan niet lukken. Wat ons onderzoek wel aangeeft is dat we de mogelijkheden tot hybridisatie van de wolf moeten beperken, oftewel, het  grote aantal verwilderde en loslopende honden moeten gaan indammen, maar ook de ongecontroleerde jacht moeten beperken.

 

 

bron

Widespread, long‐term admixture between grey wolves and domestic dogs across Eu…