• En als u die wolf dan tegenkomt...

En als u die wolf dan tegenkomt...

Leestijd
2 minuten
Tot nu toe gelezen

En als u die wolf dan tegenkomt...

zo, 10/22/2017 - 14:33

Voor de derde keer in relatief korte tijd is er een wolf in Nederland gesignaleerd. Op zich niet onverwacht, de eerste roedels leven op enkele tientallen kilometers van de Nederlandse grens. Dus de kans dat voorlopige een enkeling, maar in de toekomst zelfs kleine roedels zich in Nederlandse natuurgebieden gaan vestigen is redelijk groot.

Met de komst van wolven betekent het wel dat wij als mens en hondenbezitter wat beter op moeten letten, al is het nu natuurlijk nog heel prematuur. In Duitsland lopen al diverse roedels rond, dus daarom delen we deze –uit het Duits vertaalde- tips hoe om te gaan met wolven in de vrije natuur. Niemand wil roodkapje worden tenslotte.

De komst van de wolf is wenselijk in termen van biodiversiteit en ecologisch evenwicht. Maar voor honden is de komst van de wolf niet zonder gevaar. Er zijn verslagen van ontmoetingen tussen wolven en honden, die zeer gevaarlijk waren voor de hond. Er zijn voorbeelden uit Zweden, waar de honden werden aangevallen en gewond raakten tijdens hun werk - in de vossenjacht en een in de elandenjacht - door wolven. In beide gevallen waren de honden uitgerust met zogenaamde actioncams die hun eigenaren inzicht en beelden moeten geven over de gevaren van de jacht, maar door toeval werden het nu kleine documentaires van de gevaren voor de hond bij het aantreffen van wolven. Overigens iepen de wolven direct weg bij de honden toen hun eigenaren in de buurt kwamen. In één geval bleven de verwondingen van de hond beperkt, in het geval van Klara werd de hond wel ernstig verwond, maar overleefde het door snel ingrijpen. De actuele video van die aanval staat hieronder.

Gedragsregels

De mensen moeten nog wennen aan het feit dat wolven weer tussen hen wonen. Ze moeten leren om zich dienovereenkomstig te gedragen. Wolven blijven meestal uit de buurt van de mensen. Hun gedrag is anders dan honden. Een hond wordt beschouwd als een indringer of als een mogelijke partner. Als de wolf en de hond elkaar ontmoeten, kan het gebeuren dat de wolf de hond aanvalt of probeert weg te jagen. Hondenbezitters moeten weten hoe ze gevaar voor zichzelf en hun honden kunnen vermijden. Volgens de ervaring zijn wolven alleen gevaarlijk voor mensen als ze rabiës hebben of, door extreme honger hun angst voor mensen verliezen. Met wolven is het motto hetzelfde als bij elk ander wild dier: Raak het niet aan, kijken kan! U mag nooit een wolf of een welp aanraken of voeden.

Iedereen die plotseling een wolf tegenkomt, moet stoppen en wachten tot de wolf weggaat. Als hij dit niet doet, kan je in je handen klappen of schreeuwen om hem te verdrijven. Honden moeten aangelijnd blijven in gebieden met wolven, en leren om naast hun baas te blijven. Laat honden in wolvengebieden (nu alleen de Veluwe) niet loslopen. Als  er toch een aanval volgt naar de hond toe, spring er dan niet tussen, maar probeer met schreeuwen, eventueel met het gooien van stokken of takken, de wolf weg te jagen.  

 

De provincie Gelderland, waar de Veluwe toe behoort, maakt het volgende bekend:

Over de grens in Duitsland leven verschillende wolvenroedels. Wolven zijn Europees beschermde dieren. De wolf is een roofdier dat zich voornamelijk voedt met wilde hoefdieren maar kan zich ook voeden met vee, en dan vooral schapen en geiten. De kans om een wolf tegen te komen is klein. De provincie adviseert afstand te houden, honden aan de lijn te houden en de wolf met rust te laten.

Wat te doen

Bij constatering van wolven start het wolvendraaiboek (PDF 1,6 MB), zoals vastgesteld door provincies.