Today was the second day of the General Assembly, the General Assembly of the FCI. Almost by tradition it takes a while before the outcome becomes clear, but  slowly there are messages about the decisions.

Naast twee nu officieel erkende hondenrassen door de FCI, zijn er dit jaar ook drie rassen toegelaten op een voorlopige basis.

Op de jaarlijkse FCI-bijeenkomst, afgelopen 30 april, werden twee rassen definitief erkend.
Het zijn beide rassen die al een nationale erkenning hadden maar nu dus internationaal erkend zijn.

Sinds de bekendmaking van het rapport over kortsnuiten en de aangekondigde maatregelen van minister Schouten is het stil.

innen het fokprogramma van de AVLS (Algemene Vereniging Liefhebbers van Saarlooswolfhonden) is een F2-nest geboren, wat betekent een tweede generatie outcross.
De pups zijn dus 75% Saarlooswolfhond en 25 % Working Husky.

Op 10 maart had de Nederlandse Poedelclub haar jaarlijkse ledenvergadering.
En daar werd een bijzondere nieuwe regel aangenomen.

In 2018 heeft het bestuur van de Raad van Bheer besloten dat buitenlandse rassen – die nog niet door de FCI zijn erkend, maar wel door een FCI erkende kennelclub, contractpartner of associatiepartner – door de Raad van Beheer nationaal erkend kunnen worden en ingeschreven worden in het Voorlopig

Op 25 maart 2019 kondigt de Raad van Beheer aan twee nieuwe rassen nationaal te erkennen. Dit keer de uit Duitsland afkomstige Biewer Terrier en de Poolse Jacht Spaniel. Deze laatste bespraken we eerder al eens in ons magazine. Hierbij een korte introductie van beide rassen:

The Kennel Club in Engeland kondigde op 25 februari 2019 aan dat een nieuw hondenras was toegevoegd aan de “at watch”-lijst. Hierop staan rassen die in zorgwekkend kleine aantallen geboren en geregistreerd worden bij de kennelclub.

In Engeland zijn whippets met afwijkende kleuren. En dat zijn niet zomaar afwijkende kleuren, nee, het gaat hier om merle.

In Schotland zijn maatregelen aangekondigd tegen “designerdieren”. De plannen spreken van een verbod in de loop van dit jaar.

De Border Collie is sportief, de Golden Retriever zachtaardig en vriendelijk en de Terrier eigenwijs. We kennen allemaal het karakter dat past in het plaatje van bepaalde hondenrassen. We weten ook dat dit gedrag is ontstaan door selectie.

In het Kynologisch Reglement wordt de mogelijkheid geboden buitenlandse rassen – die (nog) niet door de FCI zijn erkend – nationaal te erkennen. Deze rassen worden dan in het Voorlopig Register van de Nederlandse stamboekhouding (VR) ingeschreven. 

Het heeft heel wat discussie gekost onder de liefhebbers en binnen de Spaanse kennelclub, maar de beslissing is gevallen: de naam van de Dogo Canario wordt Presa Canario.

Er zijn heel veel internationaal erkende rassen. Die rassen kunnen allemaal in alle FCI-landen meedoen aan shows en hun pups krijgen in al die landen ook FCI-stamboompapieren. Maar er is ook een reeks rassen waar dat anders is.

De overheid mag plannen hebben voor een verplichte cursus, wie kijkt naar hoe vaak honden van baas wisselen via facebook en andere sociale media en hoe vaak er toch nog honden in het asiel belanden zal snappen dat die cursus te laat is.

Bij de Mopshonden is de kogel door de kerk: op 14 september was er een Algemene Ledenvergadering bij Commedia, de rasvereniging van de mopshonden. Daar werd met grote meerderheid besloten een verzoek tot openen van de stamboeken in te dienen bij de Raad van Beheer.

In Nederland en ook wereldwijd mag de Wetterhoun een bedreigd ras zijn, er worden toch rond de 50-70 honden per jaar geboren. Dat is heel weinig maar de populatie blijft in aantal stabiel.

Kruisingen, bastaardjes, vuilnisbakkies,  naturashonden ( niet dat die naam ooit aangeslagen is), hoe je ze ook noemt, de wereld is er vol mee.

1 Mei staat sinds 2015 bekend als “National Purebred Dog Day” in de Verenigde Staten, dag van de rashond! De dag is in het leven geroepen om het verantwoord, doordacht fokken van rashonden te vieren en stil te staan bij de vaak rijke geschiedenis van de verschillende hondenrassen.

Zeker nu de wolf ook langzamerhand terug lijkt te keren naar Nederland, lijken onderzoeken naar de rol van kuddebewakers steeds zinvoller.

Op BBC-1 heeft Catherine Tate woensdagavond aandacht geschonken aan de problematiek rond de Engelse bulldog. Ze maakte een documentaire over het Britse symbool, de Engelse bulldog, omdat het ras zeer diep in de gevarenzone zit. Heeft dit ras een toekomst?

Het is het opentrekken van een lade met vooroordelen, lijkt het. De Britse “etiquette-expert” William Hanson is van mening dat honden en eigenaren niet alleen op elkaar gaan lijken, maar dat de keuze van het ras ook een indicatie geeft van je sociale status.

Bij de Saarlooswolfhond wordt al enkele jaren gefokt binnen een outcrossprogramma om zo vreemd bloed in te kruisen. De populatie is erg klein en genendiversiteit is een groot probleem.

Waarom je per direct een Pomsky-puppy aan moet schaffen? Iedereen wil een huppelend bolletje wol. Een wervend stukje van iemand die zich “content Queen Kim”noemt op Upcoming van eind 2017.

De top 5 populairste rashonden in Nederland is precies gelijk aan die van 2016. Al 11 jaar wordt de lijst aangevoerd door de Labrador Retriever, en afgelopen jaar stond deze opnieuw op 1. 

De Barbet, een van oorsprong Frans waterhondenras, had de eer om zich het 220e erkende ras te mogen noemen binnen The Kennel Club, het kynologisch orgaan in Engeland. Zij hebben besloten het ras te erkennen en op te nemen in de stamboeken.

Een van onze nationale rassen lijkt het nu dan echt gemaakt te hebben in de Verenigde Staten. De American Kennel Club (AKC) laat op 10 januari weten dat ze twee nieuwe rassen volledige erkenning hebben verschaft. Dit zijn de Grand Basset Griffon Vendéen en ons eigen Nederlandse Kooikerhondje.

De mopshond of “pug” is populair, maar niet onomstreden door de vele gezondheidsproblemen die honden van dit ras hebben. Vooral ademhalingsproblemen door de korte neus zijn bekend.

Hoe gaat het met de Rottweiler?  Dat was de insteek van een groot onderzoek onder Rottweilers in Engeland. Onderzoekers onder leiding van Dan O'Neill verzamelden de dierenartsengegevens van dit ras (zowel met als zonder stamboom) en keken naar de gegevens.