• Zweedse Kennelclub gaat luchtwegoperaties registreren

Zweedse Kennelclub gaat luchtwegoperaties registreren

Leestijd
1 minuut
Tot nu toe gelezen

Zweedse Kennelclub gaat luchtwegoperaties registreren

do, 04/12/2018 - 16:46

De gezondheid van brachycephale rassen staat al jaren hoog op de agenda van kennelclubs in verschillende landen. De SKK, de Zweedse Kennelclub, spreekt al jaren klare taal over het fokken en de gezondheid van deze honden. Het was in Zweden al langer verboden om te fokken met dieren die problemen hebben met de ademhaling. Nu gaan ze nog een stap verder: de kennelclub gaat een registratie bijhouden van honden die zijn geopereerd aan een luchtwegprobleem.

Dat laat de SKK weten op haar website. Om de gezondheid van brachycephale rassen te verbeteren gaat de kennelclub een centrale registratie bijhouden voor operaties aan de luchtwegen bij deze rassen. Hiermee wil men voorkomen dat er toch gefokt wordt met een hond die eerder een dergelijke operatie moest ondergaan. Met deze maatregel kan de SKK daad bij het woord voegen. Het was al langere tijd verboden om te fokken met een hond die hinder ondervindt van zijn brachycephalie. Toch is na een operatie vaak niet te controleren of een hond daarvoor wel ademhalingsproblemen had, en hebben niet alle brachycephale honden problemen met hun luchtwegen. Daarom moet het registratiesysteem uitkomst bieden. Pups van een hond dit in dit centrale systeem is gemeld zullen geen stamboom ontvangen van de SKK. De database waarin wordt bijgehouden of een hond is uitgesloten voor de fok is openbaar en voor iedereen inzichtelijk: SKK Avelsdata.

Dierenartsen kunnen via de SKK een meldformulier downloaden waarin ze de gegevens van de hond en vervolgens de uitgevoerde ingreep doorgeven. Het formulier wordt ondertekend door de eigenaar van de hond en vervolgens opgestuurd naar de SKK. Ook sterfgevallen kunnen op het formulier worden gemeld. Daarbij gaat het om sterfgevallen ten gevolge van ademhalingsproblemen of de temperatuurregulatie. Niet alleen rashonden kunnen aangemeld worden in het nieuwe systeem, ook stamboomloze honden of kruisingen van het brachycephale type kunnen na een ingreep gemeld worden met hetzelfde formulier.

Volgens de SKK heeft een registratiesysteem twee voordelen. De club hoopt hiermee te voorkomen dat oorspronkelijk ongezonde honden toch in de fokkerij terecht komen. Maar registratie van dit soort problemen geeft de kennelclub ook inzicht in de ontwikkeling van de gezondheid van deze rassen.