• Vervolgd voor hond uitlaten met de scooter

Vervolgd voor hond uitlaten met de scooter

Leestijd
1 minuut
Tot nu toe gelezen

Vervolgd voor hond uitlaten met de scooter

do, 06/14/2018 - 10:19

Een rechtszaak in Rotterdam op 13 juni gaf duidelijkheid in de zaak tegen een man uit Ridderkerk die een Husky uitliet door hem naast de scooter te laten lopen. Dierenmishandeling, oordeelde de rechter.

De man kreeg een voorwaardelijke geldboete van 1000,- euro voor deze overtreding, met een proeftijd van een jaar. Hij ontkwam aan een werkstraf van 20 uur vanwege z’n eigen lichamelijke gezondheid. Op het moment van de uitspraak had de man pas geleden een ongeval gehad waarbij z’n scheenbeen verbrijzeld werd. Dit nam de rechter mee in z’n oordeel om tot een voorwaardelijke geldboete te komen.

Het draaide in de zaak allemaal om een gebeurtenis uit augustus 2015. De man werd toen ’s nachts gezien door surveillerende agenten toen hij met de hond op weg was naar het Leerpark in Dordrecht. De man reed op een scooter met de hond aan een touw geknoopt achter zich aan. Volgens de agenten reed de man te hard voor de hond, zeker 15 tot 20 kilometer per uur. De hond had zichtbaar moeite om dit bij te benen en kwam daarnaast ook in ademnood vanwege het nylon touw om z’n nek, dat op dit moment als een soort strop fungeerde. Toen de agenten de man probeerden te laten stoppen,  liet hij de hond los en ging er zelf vandoor op de scooter. De hond wordt naar het asiel gebracht, en later werd hij hier opgehaald door z’n eigenaar. Zodoende kon men achterhalen wie de dader was, een vriend van de eigenaar van de Husky. Hij liet de hond voor hem uit en verklaarde juist een dierenvriend te zijn. “Ik liet de hond uit op verzoek van die vriend”, en “Het was te ver om van het Leerpark naar het centrum te lopen.”

Dierenmishandeling

Toch zag het OM voldoende aanwijzingen voor dierenmishandeling. De hond liep met stramme poten achter de scooter, een teken dat hij het tempo niet kon bijhouden. Door het gebruik van een touw in plaats van een degelijke riem werd de ademhaling van de hond ook nog eens bemoeilijkt. De uitspraak van de officier van justitie is duidelijk: “Een hond uitlaten moet je lopend doen. Als je je hond wilt laten rennen, dan heb je daar speciale velden voor'” Wel laat het OM in een reactie weten: “In deze zaak ging het om de manier waarop de hond was behandeld. Het tempo lag te hoog, er was een touw gebruikt en de hond werd voortgesleept. Hierdoor kwam het welzijn van de hond in gevaar, en dit is doorslaggevend geweest voor vervolging.” De rechtbank in Rotterdam laat weten dat elk geval individueel wordt behandeld.

In deze zaak was er duidelijk sprake van pijn of letsel, waardoor men actie heeft ondernomen. Dit houdt in dat het naast de fiets of scooter laten lopen van een hond geen strafbaar feit is, zolang degene de gezondheid en het welzijn van het dier goed in de gaten blijft houden.

NB: Honden als echte trekhond gebruiken is in Nederland, en in België nog strenger, wel aan specifieke regelgeving gebonden. M.u.v. vier daartoe gebrukte rassen (met stamboom) is voor elke andere hond een ontheffing nodig om iets te "trekken".