• Meer botbreuken bij ouderen door uitlaten van de hond

Meer botbreuken bij ouderen door uitlaten van de hond

Leestijd
2 minuten
Tot nu toe gelezen

Meer botbreuken bij ouderen door uitlaten van de hond

vr, 03/08/2019 - 17:35

Het onderzoek komt uit Amerika, en daar is de situatie natuurlijk niet helemaal te vergelijken met hier. Toch, het blijkt dat het wandelen met een hond niet altijd gezond is voor ouderen. Natuurlijk wel omdat ouderen zo en meer beweging krijgen, en hun sociale contacten beter blijven, zoals uit eerdere onderzoeken blijkt, maar dan weer niet omdat het aantal fracturen, gebroken botten, bij ouderen met een hond hoger ligt dan bij ouderen zonder hond.

Een  Penn Medicine-studie heeft aangetoond dat breuken die verband houden met deze wandelingen tussen 2004 en 2017 meer dan verdubbeld zijn bij patiënten van 65 jaar en ouder. In deze groep  trad 78 procent van de fracturen op bij vrouwen, waarbij gebroken heup en gebroken armen en polsen de meest voorkomende waren. Deze studie werd deze week gepubliceerd in het blad JAMA-chirurgie.

De toename van de breuken bij ouderen is het gevolg van twee trends, zeggen de onderzoekers: enerzijds het toegenomen huisdiereigendom en anderzijds  de nadruk op het belang van fysieke activiteit op oudere leeftijd dat steeds meer opgang maakt.

Het wandelen met je hond heeft aangetoond dat de het sociale, emotionele en fysieke gezondheidsvoordelen heeft, en het is dan ook een populaire en vaak aanbevolen activiteit voor veel ouderen die op zoek zijn naar nieuwe manieren om actief te blijven," zegt onderzoeker Kevin Pirruccio, een tweedejaarsstudent geneeskunde aan de Perelman School of Medicine van de universiteit van Pennsylvania. "Dit onderzoek benadrukt dat hoewel er ongetwijfeld voordelen zijn, de risico's van patiënten om te vallen moeten worden verwerkt in leefstijladviezen om dergelijk letsel zoveel mogelijk te beperken."

Het onderzoeksteam bekeek alle fracturen in de groep mensen boven de 65 gerelateerd aan de omgang met huisdieren  die in de National Electronic Injury Surveillance System-database van de Consumer Product Safety Commission van de Verenigde Staten staan.

Het aantal botbreuken dat verband houdt met het wandelen met aangelijnde honden, bleek aanzienlijk te zijn toegenomen, van 1.671 gevallen in 2004 tot 4.396 in 2017 - een toename van 163 procent. Ongeveer de helft van de verwondingen hield verband met de bovenste ledematen van mensen; fracturen van de pols, bovenarm, vinger en schouder waren de meest voorkomende in die categorie.

Ouderen braken het meest hun heup, goed voor 17 procent van de verwondingen in de database. Dit is vooral zorgwekkend omdat de sterftecijfers gerelateerd aan heupfracturen bij 65-plussers bijna 30 procent is. Waarom heupblessures bij oudere mensen zo dodelijk kunnen zijn, heeft te maken met het  ​​domino-effect van factoren die verband houden met een slechtere gezondheid, zoals een plotseling gebrek aan mobiliteit en activiteit.

Waarschijnlijk, zo menen de onderzoekers, is het aantal verwondingen door het uitlaten van honden nog laag ingeschat. De studie onderzocht alleen gerapporteerde fracturen en degenen die naar een eerstehulpafdeling waren gegaan. Pees- of spierschade en diegenen die mogelijk andere wegen van zorg zoeken, werden niet meegenomen in het onderzoek.

De onderzoekers zijn niet van plan om senioren ervan te weerhouden honden uit te laten of te bezitten. Maar ze hopen dat hun studie  onderzoek wel de risico’s duidelijk maakt.

"Dagelijkse bezigheden betekenen dagelijkse risico’s en gevolgen," aldus de onderzoekers. "Hoewel het belangrijk is dat de geneeskunde zich richt op de zeldzamere maar verwoestende gevolgen van bijvoorbeeld kanker en hartaanvallen, moeten we ook onthouden dat het begrijpen en verbeteren van de kleine dingen in het leven een dramatisch, positief effect kan hebben."

bron

Fractures in Elderly Americans Associated With Walking Leashed Dogs