Stop hondenaanvallen op postbodes: Dog Awareness Week
In het Verenigd Koninkrijk worden jaarlijks bijna 2500 postbodes en pakketbezorgers aangevallen door honden, met -soms ernstige- verwondingen als resultaat. Vooral in de zomermaanden stijgt dat aantal, omdat ouders en kinderen thuis zijn, deuren dan vaker openstaan en de honden zonder enig toezicht rondlopen. Afgelopen jaar steeg het aantal aanvallen met 9%, en het Britse postbedrijf, Royal Mail, vindt dat onaanvaardbaar. 82% van de aanvallen vindt plaats bij de voordeur of in de voortuin van de hondenbezitters. Dus, zegt Royal Mail, “Think twice when the postman calls”
Al zeven jaar op rij organiseert Royal Mail de Dog Awareness Week. De impact van de hondenaanvallen op postbodes is gewoon te groot, en als werkgever is Royal Mail verschuldigd om voor de belangen en gezondheid van zijn werknemers op te komen. Daarnaast kost het het bedrijf veel geld, sommige mensen zijn maanden uit de running door hun verwondingen. De honden krijgen niet de schuld van de Engelse post: “Royal Mail knows that dogs are not inherently dangerous, but, even the most placid animal can be prone to attack if it feels it or its territory is being threatened.”
In de Benelux lijkt het mee te vallen met aanvallende honden. In België is het gemiddeld 80 keer per jaar “raak”. Gelukkig valt het met de ernst van de aanvallen mee, al is elke aanval er één te veel, zo zegt een woordvoerder van BPost. Er worden bij BPost ook regelmatig informatie- en sensibiliseringscampagnes opgezet waarbij aan de medewerkers tips worden gegeven over wat te doen wanneer ze geconfronteerd worden met agressieve honden.
Daarnaast is er ook materiaal dat de mailcentra kunnen gebruiken om via de gemeentebesturen aandacht te vragen voor het probleem of om eigenaars van honden te sensibiliseren. Medewerkers kunnen ook kiezen voor opvolging en begeleiding door de psychosociale dienst van BPost en er is blijvende aandacht voor het risico van agressieve honden. Maar BPost vindt het idee van een Dog Awareness Week wel een goede, al zou het het hele jaar in de aandacht moeten zijn.
PostNL registreert wel incidenten met dieren, maar niet om wat voor dier het gaat. Aanvallen door koeien, paarden of de buurkat tellen dus ook mee. De aantallen incidenten wil PostNL niet bekend maken, maar “zijn van een andere orde dan bij Royal Mail”. PostNL staat positief tegenover initiatieven die de veiligheid verhogen, maar heeft geen specifieke mening over zoiets als dog Awareness Week.
De Dog Awareness-week aan de andere kant van de Noordzee loopt van 8 t / m 13 juli 2019. Naast mensen bewust te maken van hondenaanvallen op postbodes geeft Royal Mail ook tips aan hondenbezitters.
• Zorg ervoor dat uw hond uit de buurt is voordat de postbode arriveert. Plaats uw huisdier in de achtertuin of een afgelegen kamer.
• Als u een achtertuin hebt, sluit dan de toegang, voor het geval uw hond naar voren zou kunnen komen wanneer de postbode belt.
• Aanvallen kunnen gebeuren wanneer je de deur hebt geopend om voor een pakketje te tekenen. Zorg dat de hond in een andere kamer blijft voordat u de deur opent en zorg ervoor dat kinderen de deur niet openen, want honden kunnen dan langs de kinderen rennen en alsnog in de aanval gaan.
• Geef je hond wat eten of speelgoed om ze te bezig te houden terwijl je post wordt afgeleverd
• Wacht 10 minuten nadat uw post is gekomen voordat de hond weer in de gang mag. Houd alles zo kalm en rustig mogelijk.
• Als uw hond graag uw post “aanvalt” (de brieven dus), overweeg dan om een speciale brievenbus te installeren. Het beschermt de post en de vingers van de postbode
• Als het niet praktisch is om uw hond weg te houden van een postbode die uw post bezorgt, overweeg dan om een beveiligde brievenbus aan de rand van uw eigendom te plaatsen.