• Voorvader van onze hond kwam met boeren uit Midden Oosten mee

Voorvader van onze hond kwam met boeren uit Midden Oosten mee

Leestijd
1 minuut
Tot nu toe gelezen

Voorvader van onze hond kwam met boeren uit Midden Oosten mee

vr, 10/19/2018 - 15:33

Onze honden kwamen, ruim 9.000 jaar geleden, mee met de eerste boeren uit het Midden Oosten. Tot die conclusie komen onderzoekers na het bestuderen van het DNA van hondenresten. Honden waren er, voor het stenen tijdperk (nieuwe steentijd), al wel in zowel europa als het midden Oosten, maar het DNA van onze huidige honden vertoont vrijwel overal het specifieke DNA van honden die in die tijd in het Midden Oosten leefden.

De neolithische boeren introduceerden verschillende soorten planten en -dieren in Europa. Honden waren de enige huisdiersoort die aanwezig was in zowel Europa als het Midden Oosten voorafgaand aan het Neolithicum. De onderzoekers keken of vroege honden uit het Midden Oosten een unieke mitochondriale lijn hadden die hen onderscheidde van de Mesolithische Europese populaties. Vervolgens analyseerden ze mitochondriale DNA-sequenties van 99 oude Europese en Oosterse honden vanaf de oude steentijd tot de bronstijd om te beoordelen of migrerende boeren honden met zich meebrachten, of in plaats daarvan hoofdzakelijk inheemse Europese honden “adopteerden” nadat ze waren aangekomen. De resultaten laten zien dat Europese pre-neolithische honden alle de mitochondriale haplogroep C hadden en dat de Neolithische en Post-Neolithische honden geassocieerd met boeren uit Zuidoost-Europa voornamelijk haplogroep D bezaten. Het uiterlijk van haplogroep D was dus hoogstwaarschijnlijk het gevolg van de verspreiding van honden uit het Nabije Oosten naar Europa. In West- en Noord-Europa is de omzet onvolledig en blijft haplogroep C tot een veel later tijdstip aanwezig in honden. Deze resultaten suggereren dat honden een integraal onderdeel waren van het boerenleven in de nieuwe steentijd . Uiteindelijk vermengden de honden zich uiteraard met de lokale populaties.

 

De geschiedenis van de honden is moeilijk na te gaan omdat zowel wolven als huishonden aanwezig waren in het Midden-Oosten en Europa vóór, tijdens en na de aankomst van Neolithische boeren in Europa. Een recente analyse veronderstelde dat honden mogelijk onafhankelijk zijn gedomesticeerd van geografisch en genetisch gedifferentieerde wolvenpopulaties in West-Eurazië en Oost-Azië.

Het onderzoek laat vooral zien dat de boeren uit het Midden Oosten dus hun honden, samen met andere dieren als schapen, geiten en runderen, meenamen op reis. "Ons onderzoek toont aan dat honden en mensen een verweven verhaal hebben - honden volgden mensen tijdens deze migratie door Europa," zegt Dr Morgane Ollivier van de Universiteit van Rennes in Frankrijk. "We laten in dit artikel zien dat honden en mensen al echt verbonden waren."

Honden evolueerden van wolven ongeveer 20.000 tot 40.000 jaar geleden, toen ze werden “getemd” door menselijke jagers-verzamelaars. Ze zijn mogelijk getemd uit twee verschillende populaties wolven die duizenden kilometers van elkaar verwijderd zijn. Het lange proces van domesticatie begon het gedrag en de genen van wolven te veranderen en ze evolueerden uiteindelijk naar de honden die we tegenwoordig kennen.

Eeuwen aan hondenfokkerijen hebben de genen van honden verder door elkaar gehaald. Moderne honden, in alle soorten en maten, zijn heel anders dan die vroege boerderijhonden die hun baasjes vergezelden tijdens hun reizen.

bron

Dogs accompanied humans during the Neolithic expansion into Europe