• Stamceltherapie biedt hoop bij versleten tussenwervelschijven

Stamceltherapie biedt hoop bij versleten tussenwervelschijven

Leestijd
2 minuten
Tot nu toe gelezen

Stamceltherapie biedt hoop bij versleten tussenwervelschijven

di, 05/09/2017 - 16:31

Intervertebrale discusdegeneratie (een aandoening aan tussenwervelschijven), oftewel achteruitgang van de tussenwervelschijven. Het is een aandoening die bij veel honden voorkomt, en ook vaak rasgebonden. In het recente rapport van de universiteit van Utrecht over incidentie van aandoeningen welke rasgebonden zijn blijkt het vaak voor te komen bij onder andere de Chihuahua en de Franse Buldog. Maar bij meer rassen is het een aandoening die regelmatig optreed, en het is een ernstige aandoening welke de hond niet alleen last met lopen geeft, maar ook pijn bezorgt.

Er zijn twee types, Hansen Type 1, een vorm die vooral vaak voorkomt bij chondroplastische honden, oftewel honden met een dwerggroei, zoals de Teckel, Shih Tzu, Beagle, Pekinees, Corgi of Bassethound, Hansen Type 2 zien we eerder in oudere niet chondroplastische honden als de Labrador, de Duitse Herder en de Doberman. Tot nu toe waren vooruitzichten van de bahendeling matig, pijnstilling of een vaak zware operatie, die echter niet de schijven kan herstellen. Aangezien de intervertebrale schijven zelf niet kunnen regenereren, wordt het aangetaste schijfmateriaal verwijderd in een operatie die op zowel mensen als dieren kan worden uitgevoerd. De druk op de zenuwen en medulla verdwijnt, maar de degeneratie van de schijf blijft.

Het is een aandoening van de tussenwervelschijven in het ruggenmerg. De aandoening wordt veroorzaakt doordat de tussenwervelschijven, die normaal gesproken de wervels stabiliseren worden degenereren. Hierdoor worden de bewegingen van de wervels onvoldoende opgevangen, waardoor de zenuwen van het ruggenmerg beschadigd kunnen raken. Dit veroorzaakt vooral pijn. De zenuwen kunnen beschadigd raken, waardoor uitval van zenuwen plaatsvindt.

Maar er lijkt nu een nieuwe behandelmethode te komen: in een studie met Duitse herders hebben onderzoekers van de faculteit Diergeneeskunde  van de Universiteit van Zürich aangetoond dat stamcellen deze situatie kunnen veranderen.

 

doorsnede

Neuroloog Frak Steffen zocht naar een therapie op basis van stamcellen. Stamcellen zijn lichaamscellen die onbeperkt kunnen delen en zorgen voor de aanmaak van gespecialiseerde cellen, zoals bijvoorbeeld hartspiercellen, rode bloedlichaampjes en huidcellen. Stamcellen spelen een hoofdrol bij de ontwikkeling van een mens of dier. Steffen hoopt dat de stamcellen eventueel nieuw schrokabsorberend kraakbeen kunnen vormen, wanneer ze in een beschadigde schijf worden geïnjecteerd. Zijn studie bij drie zieke Duitse herders toont aan dat een behandeling met de eigen stamcellen van het lichaam goed verdragen word - een belangrijke eerste stap.

Onderzoek naar intervertebrale schijfregeneratie wordt vaak uitgevoerd met behulp van dierproeven. In de kliniek voor kleine dierenchirurgie in Zürich hebben onderzoekers het anders aangepakt: 'Omdat we talrijke honden behandelen die elk jaar getroffen worden door de aandoening, konden we direct ervaringen bekijken bij dieren die door deze ziekte worden getroffen, " zegt Frank Steffen. "Vanwege de gelijkenis in pathologie en de loop van de ziekte, kunnen ook conclusies worden getrokken voor de behandeling van getroffen mensen." Het project voor de ontwikkeling van stamceltherapie bij honden wordt uitgevoerd in samenwerking met Zwitsers Paraplegisch Onderzoek ( SPR) in Nottwil, Zwitserland.

 

De studie over de zieke Duitse herders verliep als volgt: Met de toestemming van de hondenbezitters verwijderde neuroloog Frank Steffen en zijn team stamcellen uit de merg van het bekken van de getroffen dieren. Na de reiniging en bereiding van het celmateriaal in het laboratorium werden de stamcellen geïnjecteerd in de aangedane  intervertebrale schijf tijdens een operatie die sowieso noodzakelijk was voor het betrokken dier. "Ons doel is dat de stamcellen cellulaire en moleculaire reparatieprocessen stimuleren, en het ideaal is als er nieuwe intervertebrale schijfcellen worden gevormd die bijdragen aan herstel van het weefsel" zegt Steffen.

De resultaten zijn veelbelovend: de drie honden tolereren de injecties van hun eigen stamcellen goed en de onderzoekers hebben geen negatieve effecten vastgesteld. Echter, latere röntgenstralen en magnetische resonantietomografieën hebben niet duidelijke indicaties aangetoond dat de beschadigde schijven zich inderdaad herstellen, in vergelijking met een controlegroep.  zijn in vergelijking met de controlegroep.

"Nog niet" meent Steffen. "Het bewijs van de tolerantie van de therapie was onze eerste belangrijke stap." Nu werkt hij aan de effectiviteit van de stamcelinjecties, bijvoorbeeld met de doelgerichte toevoeging van groeifactoren. "Als onze methode op een dag succesvol blijkt, zou het een baanbrekende stap zijn - ook voor de menselijke geneeskunde."

Bij de afbeelding: Stem cell therapy in dogs (Picture: Vetsuisse Faculty, UZH)

bron

With Stem Cells to New Intervertebral Discs


Dit artikel is een premium-artikel,beschikbaar voor abonnee's van ons blad en website-abonnee's. Het vervolg van dit artikel kunnen abonnees lezen.

Wilt u toegang, kijk dan hier voor de mogelijkheden