• Staatssecretaris: Bravecto niet van de markt
  • Staatssecretaris: Bravecto niet van de markt

Staatssecretaris: Bravecto niet van de markt

Leestijd
2 minuten
Tot nu toe gelezen

Staatssecretaris: Bravecto niet van de markt

di, 11/15/2016 - 16:01

Staatssecretaris van Dam is niet van plan om anti-vlooienmiddel Bravecto van de markt te laten halen. Dat antwoordt hij op vragen van Partij van de Dieren-kamerlid Esther Ouwehand. De PvdD  stelde vragen aan de staatssecretaris naar aanleiding van de recentelijke ophef die rondom dit middel op social media en op TV ontstond.  

Volgens Van Dam is er op dit moment onvoldoende bewijs  "voor een relatie tussen de vermoedelijke bijwerkingen en het gebruik van het diergeneesmiddel. Op dit moment zijn er ruim 50 meldingen van vermoedelijke bijwerkingen in Nederland gedaan. Deze variëren van overgeven tot diarree en van neurologische verschijnselen tot overleden honden. In Nederland zijn totaal vanaf registratie in 2014, ruim 750.000 doses en wereldwijd 34 miljoen doses verkocht van het middel. Ik wacht het periodieke veiligheidsrapport en het oordeel van de EMA dan ook af.", aldus van Dam.

Of er eventueel in een later stadium wel maatregelen volgen laat Van Dam over aan de rapportage van de EMA (European Medicines Agency), die periodiek geneesmiddelen herbeoordeelt.  " Wanneer blijkt dat er onzekerheden geconstateerd zijn met betrekking tot het gebruik van het middel zal de EMA maatregelen aan de Europese Commissie adviseren. Deze kunnen variëren van een aanpassing van de bijsluiter tot het schorsen of intrekken van de handelsvergunning. De Europese Commissie neemt het uiteindelijke besluit met betrekking tot de handelsvergunning.

Ik kan wel als het nodig is het voorschrijven door de dierenarts en het toepassen verbieden. Zoals gezegd wacht ik echter eerst de beoordeling van het periodiek veiligheidsrapport van de EMA af."

Van Dam erkent wel dat er inmiddels ruim 3000 meldingen bij de EMA zijn binnengekomen. Ook laat hij weten dat de PSUR, het Periodic Safety Update report waarin de wereldwijde bijwerkingen worden genoemd en welke eind oktober weer is uitgekomen, met voorrang door de EMA wordt behandeld. Eerdere evaluaties, aldus Van Dam, gaven geen aanleiding tot wijziging in de vergunning van het middel.

Dogzine vroeg eerder al aan de fabrikant, Merck Sharpe en Dome Animal Helath, om een reactie. De fabrikant liet weten dat "Veel van onze medewerkers bij MSD Animal Health zijn zelf diereigenaar en wij houden van onze dieren. Niks is meer belangrijk voor ons dan de veiligheid en werkzaamheid van onze producten en de gezondheid en welzijn van dieren te waarborgen. Wij hebben vertrouwen in de veiligheid van Bravecto en Nobivac L4. Beide producten zijn aan miljoenen honden over de hele wereld toegediend. De registratie autoriteiten in deze landen bevestigen dat beide producten veilig zijn voor gebruik zoals aangegeven op de labels. De veiligheid van tabletten en vaccins worden uitgebreid getest in uitgebreide onderzoeken."

De berichtgeving van enkele weken geleden over een hond die volgens de eigenaresse zou zijn overleden na het gebruik van Bravecto, trekt MSD in twijfel. "We nemen elke melding van een bijwerking heel serieus en onderzoeken alles zorgvuldig. Waar mogelijk werken we samen met de diereigenaar en de dierenarts om zoveel mogelijk klinische informatie te krijgen zodat we kunnen helpen om de oorzaak van het gezondheidsprobleem te achterhalen. In dit specifieke geval is het niet bevestigd dat de hond recentelijk Bravecto toegediend heeft gekregen, volgens het patiëntendossier van haar eigen dierenartspraktijk is dit niet het geval. Het is belangrijk om per melding zorgvuldig te kijken naar de medische feiten versus anekdotes die niet gebaseerd zijn op wetenschappelijk of medisch bewijs. Een bericht in de sociale media betekent niet dat het iets te maken heeft met het medicijn. Dierenartsen zijn in de beste positie om diereigenaren te adviseren over het gebruik van de juiste behandeling en wij adviseren diereigenaren om met hun dierenarts te bespreken wat het beste is voor hun dier." aldus MSD.

dossier