• Jeukende huidallergieën bij honden gekoppeld aan probleemgedrag, aldus nieuw onderzoek

Jeukende huidallergieën bij honden gekoppeld aan probleemgedrag, aldus nieuw onderzoek

Leestijd
1 minuut
Tot nu toe gelezen

Jeukende huidallergieën bij honden gekoppeld aan probleemgedrag, aldus nieuw onderzoek

wo, 10/16/2019 - 11:34

Nieuw onderzoek heeft een direct verband gevonden tussen honden die lijden aan een veel voorkomende huidallergie die chronische jeuk veroorzaakt  en probleemgedrag.

In het artikel, gepubliceerd in het tijdschrift Animals , ontdekten onderzoekers van de University of Nottingham's School of Veterinary Medicine dat de ernst van de jeuk bij honden met canine atopische dermatitis (cAD) rechtstreeks verband hield met gedrag dat als problematisch wordt beschouwd. Gedrag als ‘rijden’, kauwen, hyperactiviteit, ontlasting eten, bedelen om (en stelen van) voedsel, prikkelbaarheid, aandacht vragen en overmatig zichzelf schoonlikken.

cAD is een veel voorkomende allergische huidaandoening bij honden die chronische jeuk veroorzaakt. De algehele kwaliteit van leven bij honden met cAD is verminderd en mensen met een vergelijkbare aandoening - atopische dermatitis die gewoonlijk eczeem wordt genoemd - melden significante psychologische problemen door de jeuk die stress verhogen.

Het team van de universiteit testte de theorie dat honden met cAD meer probleemgedrag vertonen dan een gezonde hond.  

Gedragsgegevens zijn rechtstreeks bij eigenaren verzameld als onderdeel van het Itchy Dog Project - een online onderzoek dat is ontworpen om onderzoekers te helpen bij het onderzoeken van de mogelijke genetische en ecologische oorzaken van cAD.

343 honden met een diagnose van cAD en 552 gezonde honden werden in het onderzoek opgenomen, er werden ook scores gegeven voor de ernst van de jeuk die de hond ervoer.

De resultaten toonden aan dat de ernst van jeuk bij honden met cAD geassocieerd was met frequenter probleemgedrag, wat een verband zou kunnen suggereren tussen de ernst van de jeuk en psychologische stress bij honden die aan cAD lijden.

Dr. Naomi Harvey, van de Universiteit voor Diergeneeskunde en onderzoekleidster, zegt: "Ons onderzoek toonde duidelijk een verband aan tussen het optreden van problematisch gedrag bij honden en chronische jeuk. Dit kan een domino-effect hebben en de relatie tussen eigenaar en hond beïnvloeden, wat betekent dat het belangrijk is voor eigenaren om te weten dat de gedragsproblemen van hun hond te wijten kan zijn aan de jeuk, in plaats van aan de hond zelf. Het is mogelijk dat ernstige jeuk een toename van stress veroorzaakt bij honden met huidallergieën, wat tot dit problematische gedrag leidt, maar er kunnen andere factoren zijn, dus we moeten verder onderzoek doen om dit volledig te bepalen. "

De resultaten van het onderzoek toonden aan dat honden met cAD meer op zoek waren naar comfort en ontspanning, en gedrag waarbij ze zichzelf “groomen|”of juist zo verzorgd willen worden, en minder trainbaar waren dan honden zonder de aandoening, zaken die allemaal direct verband hielden met de ernst van de jeuk.

Het team heeft de theorie dat chronische stress secundair geassocieerd kan worden met chronische jeuk en er is nu verder onderzoek nodig om vast te stellen of chronische stress een oorzaak is van de jeuk.

" Hoewel verder onderzoek nodig is, gezien de grote hoeveelheid bewijs die al beschikbaar is die de impact van stress op de huidbarrièrefunctie aantoont, en de verhoogde stress die wordt gemeld door menselijke patiënten met AD, is het meer dan aannemelijk dat psychologische stress ervaren door honden met cAD de allergie verergeren en versterken. " aldus Dr Harvey.