• Simpel en slim
  • Simpel en slim

Simpel en slim

Leestijd
2 minuten
Tot nu toe gelezen

Simpel en slim

vr, 04/06/2018 - 17:16

Een van de vragen die meerdere keren naar voren kwam tijdens het proces om me te matchen met een hulphond was: 'Hoe weet je waar de hond is en of hij een taak voor je heeft volbracht?

Dit is natuurlijk een heel goede vraag. Het hebben van slechts 5% resterend zicht biedt een paar uitdagingen voor mij als een Hulphond-eigenaar.  Wanneer ik overdag naar buiten ga, zijn die uitdagingen groter omdat het daglicht mijn zicht verlaagt tot 2%. In veel situaties gebruik ik mijn oren in plaats van mijn ogen. Dat is echter niet altijd voldoende. Ik heb een gehoorverlies. Een slimme hulphond kan mijn oren te slim af zijn.

Er moest een oplossing zijn. Omdat ik van uitdagingen hou, aarzelde ik geen moment om de uitdaging aan te gaan de oplossing te zoeken die ik nodig had. Deze keer was een klein beetje nadenken alles wat ik moest doen. Ik herinnerde me de jaren dat ik studeerde aan een universiteit voor blinden en al die keren dat ik als vrijwilliger voor een geleidehond zorgde als de eigenaar een pauze nodig had. Alle keren dat ik met eigenaren meeging om hun hond eventjes lekker vrij te laten rennen. Veel van de geleidehonden hadden een bel aan hun halsband bevestigd. Wat een geweldige manier om je hond te vinden wanneer je niet kunt zien wat hij doet.

Ik nam contact op met de Guide Dogs associationin het Verenigd Koninkrijk en had ook een goed gesprek met een groep blinde en slechtziende hondenbezitters op Facebook. Beide partijen hebben geadviseerd om een ​​valkerij-bel te gebruiken. De Guide Dogs association stuurde zelfs in een website waar ik ze kon bestellen.

Ik was slechts een paar dagen verwijderd van een tweede bezoek aan Don en ik had de bel snel nodig, zodat hij eraan kon wennen voordat hij bij me werd geplaatst. De website waar ik een bel kon bestellen, kon niet snel genoeg leveren. Gelukkig met een beetje hulp van familie, vonden we enkele toilettrainings-bellen. In principe grote valkerij-bellen die gescheiden zouden kunnen worden zodat er een aan de halsband van Don bevestigd zou kunnen worden.

Het verbaast me hoe de meest eenvoudige oplossingen zo'n groot verschil kunnen maken. Als ik met mijn buddy mee ga om Don mee uit te nemen, kan ik precies horen waar hij is. Als ik de bel niet meer hoor, kan ik de buddy vragen wat Don doet en hem zo nodig bij me roepen. In huis weet ik waar hij is. Alleen al door te luisteren naar de verschillende geluiden die de bel maakt, weet ik wat hij doet. Als hij jeukt heeft, is de bel luider en frequenter. Als hij op de grond ligt, hoor ik de bel op de laminaatvloer slaan. Als hij iets van de vloer voor mij oppakt, is de bel stiller en meer gecontroleerd.

Natuurlijk werkt het niet in elke situatie. Don is slim. Na 10 weken met mij doorgebracht te hebben, heeft hij uitgevogeld waar de bel nu eigenlijk voor is. Hij begrijpt ook dat ik elke keer op een andere manier reageer als de bel een ander geluid maakt. Soms is de manier waarop ik reageer niet wat hij graag wil.

Don draagt ​​een Martingale-halsband. Half ketting, half materiaal. Het is een ruimvallende halsband die comfortabel om zijn nek hangt. Een weloverwogen keuze gemaakt door Personal Service Dogs omdat honden hierdoor hun baas mee kunnen helpen bij het aan- en uitdoen. Don kwam erachter dat dit ook op andere manieren handig is. Als hij op zijn bed rolt, kan hij de kraag omdraaien. Dat wil zeggen dat de bel mooi aan de achterkant van zijn nek rust waar hij niet meer rinkelt. De perfecte manier om kattekwaad uit te halen zonder dat ik het merk. Als de bel niet rinkelt, kan hij rustig op de bank gaan zitten en een dutje doen. Hij kan er 2 uur doorbrengen terwijl ik achter mijn computer zit. Ik merk het niet tot ik naar de bank ga om te gaan zitten.

Ik weet dat hulphonden slim moeten zijn. Don is zonder twijfel de beste van de klas.

 

De foto is van NativeNatures


Dit artikel is een premium-artikel,beschikbaar voor abonnee's van ons blad en website-abonnee's. Het vervolg van dit artikel kunnen abonnees lezen.

Wilt u toegang, kijk dan hier voor de mogelijkheden