• Schokkende beelden Chinese hondentransporten verbijsteren hondenliefhebbers

Schokkende beelden Chinese hondentransporten verbijsteren hondenliefhebbers

Leestijd
2 minuten
Tot nu toe gelezen

Schokkende beelden Chinese hondentransporten verbijsteren hondenliefhebbers

di, 11/22/2016 - 16:29

Nu het Yulin-festival in China alweer een aantal maanden geleden is, lijkt de interesse, of eerder afkeer, van de Chinese praktijken op het gebied van honden eten en vooral slachten in Nederland te zijn verdwenen. Behalve incidentele berichten is China alleen mediageniek als het om handelsmissies gaat. Ook onder hondenliefhebbers lijkt de World dog Show in Sjanghai nog ver weg.

Hoe anders is dat op dit moment buiten onze landsgrenzen, waar berichtgeving over een hondentransport, een van de vele, inmiddels breeduit de kranten heeft gehaald. Een verschrikkelijke video van hondenactiviste Rita Wong (zie schokkende beelden hieronder) maakt duidelijk dat de situatie in China, buiten de lenzen van westerse camera's, nog even verschrikkelijk is. De nieuwste beelden tonen hoe honderden honden in minuscule kooien op elkaar in een vrachtwagen geperst zitten onderweg naar een slachthuis.  Chinese activisten wisten de vrachtwagen uiteindelijk te stoppen waarbij een auto van de actievoerders werd aangereden, vier actievoerders raakten daarbij gewond, waarvan één ernstig. Met de bestuurder van de truck is daarbij gevochten. De beelden komen uit de buurt van de plaats Langfang, waar nog maar enkele weken geleden een grote hondenshow onder auspiciën van de China Kennel Union werd gehouden.

Dood

de vernielde auto (foto Rita Wong)Uiteindelijk kregen de actievoerders toestemming de vrachtwagen met honden, waarvan het merendeel zonder enig certificaat, over te brengen naar een opslagplaats van de lokale transportautoriteit. Pas na lang aandringen mochten activisten naar de honden toe om ze uiteindelijk van wat water en voer te voorzien, iets wat ze al dagen hadden moeten ontberen. Een aantal honden was toen al overleden.

Een woordvoerster van PoCAA (The Plight of Chinese Animal Activists) zag hoe een dier door de poten zakte en vervolgens werd vertrappeld door de andere honden. Aan de krant The Mirror vertelt ze dat het niet duidelijk is wat de transporteurs met de honden van plan waren, maar dat ze mogelijk verkocht werden voor hun vlees. Ze zegt te hopen dat de honden gered zouden worden, maar vreest het ergste. Inwoners vangen bevrijde honden vaak op, maar met honderden dieren in de vrachtwagen is ze niet optimistisch. "We vrezen dat de honden teruggaan naar de handelaars, zoals altijd."

Terug naar handelaren

Inmiddels zijn er dierenartsen bij de honden geweest en zijn ze binnen de hekken van het opslagterrein vrijgelaten. Dat betekent nog allerminst dat de honden gered zijn, wellicht worden ze alsnog aan handelaren overgegeven.

China kent geen wetten die dieren tegen dit soort praktijken moeten beschermen. Naar schatting worden er jaarlijks tussen de 10 en 30 miljoen honden geslacht in China alleen. Steeds meer Chinezen komen de laatste tijd in actie en trachten de honden -althans een deel ervan- te redden. Daarbij werkt ook de politie vaak tegen.

Honden met bebloede koppen, foto rita wongDe China Kennel Union, die organisator is van de World Dog Show in 2019 in Sjanghai, heeft tot nu toe weinig tegengas gegeven tegen dit soort praktijken, behalve schenkingen aan  de China Small Animal Protection Association. Beide "organisaties" staan onder het voorzitterschap van dezelfde, steenrijke Chinees Chen Jinfei. De CKU heeft Yulin weliswaar veroordeeld, maar spreekt verder nog altijd over  “We have unfortunately seen, however, that hostile speeches about the CKU and China’s successful bid for 2019 WDS are spreading constantly on the internet. We are suspicious of the motives of the spread of these speeches and angry at this attempt to defame the efforts of CKU and FCI.”  De FCI, die een bannercampagne voert tegen de Chinese hondenvleeshandel,  houdt vooralsnog vast aan het organiseren van de show in Sjanghai, en meent dat juist een show in China de leefomstandigheden van honden zou verbeteren. Nationale Kennelclubs als de Noorse roepen eden op om China te boycotten, in Nederland sprak de Raad van Beheer zich ook negatief uit over de Chinese praktijken nadat leden van de kennelvereniging hierom vroegen.

Nederlandse politiek nog stil

In de VS is inmiddels een beweging gaande om een resolutie door het congres te laten aannemen om de handel in hondenvlees te stoppen. Helaas heeft het congres deze resolutie, ingediend door Alcee Hastings (https://www.facebook.com/RepHastingsFL/) nog niet in behandeling genomen. In Engeland zijn de brute slachtmethodes ook al meermaals onderwerp van gesprek in het Lagerhuis geweest, nadat een petitie ruim 100.000 handtekeningen had opgeleverd.

Nederland, met forse handelsbelangen in China, heeft tot nu toe gezwegen over de Chinese praktijken

Meer informatie over Rita Wong en de reddingsacties in China is te vinden via haar Facebookpagina