• Resistentie-gen ontdekt bij hond

Resistentie-gen ontdekt bij hond

Leestijd
1 minuut
Tot nu toe gelezen

Resistentie-gen ontdekt bij hond

vr, 03/22/2019 - 18:30

Bacteriën die resistent zijn tegen een "laatste redmiddel" -antibiotica - carbapenems - zijn voor het eerst gemeld bij een Britse hond.
In een studie naar de bacteriën die in wonden voorkomen bleek een carbapenemresistentiegen voor te komen. Het isolaat werd gekweekt uit de wond bij een springer spaniel.

De carbapenems vormen een groep antibiotica behorend tot de β-lactamantibiotica. Het zijn bactericide middelen, dat wil zeggen dat ze bacteriën doden. De carbapenems worden beschouwd als de laatste klasse van antibiotica waarvoor bacteriën vaak nog gevoelig zijn. Bacteriën kunnen een resistentiegen ontwikkelen waardoor ze niet meer gevoelig zijn voor een antibioticum. Vaak is er dan nog een ander type dat wél werkt, waarbij de laatste optie over het algemeen de groep carbapenems is. Het gen was gelokaliseerd in een chromosoom dat ook andere geneesmiddelenresistentiegenen herbergt.

Het was volgens de onderzoekers een verrassende en onverwachte vondst. Dorina Timofte, die toezicht hield op de studie aan het Institute of Veterinary Science van de University of Liverpool, zei: "Wereldwijd zijn er maar heel weinig meldingen van carbapenem-resistente isolaten bij huisdieren en hoewel de prevalentie die in deze studie werd gevonden laag was (0,5%), blijft de vondst verrassend.”
Carbapenems zijn niet goedgekeurd voor gebruik in gezelschapsdieren uit de EU of het VK, maar deze bevindingen zijn belangrijk vanwege het nauwe contact tussen huisdieren en mensen, waardoor bacteriën tussen de soorten kunnen worden overgedragen.
Timofte: "Hoewel we geen gegevens beschikbaar hadden om de oorsprong van dit carbapenem-resistente isolaat te bepalen, suggereert de gelijkenis van zijn genetische achtergrond met die van menselijke isolaten met dezelfde resistentiegenen hier in het VK dat het inderdaad van menselijke oorsprong kan zijn."

Simpel gezegd betekent dat dus dat de bacterie van mensen afkomstig kan zijn en op het dier terecht is gekomen. Het gevaar schuilt in het feit dat de weg andersom – de bacterie gaat van de hond naar de mens – ook mogelijk is. Omdat carbapemens niet zijn toegestaan voor gebruik bij huisdieren is het onwaarschijnlijk dat de dieren zelf een resistentie ontwikkeld hebben. Als die gedachte klopt zou dat dus betekenen dat de resistente bacterie van mens op hond is overgedragen.
Maar hiervoor is meer onderzoek nodig, omdat deze feiten simpelweg niet bekend zijn