• orweja

Poolse jachtspaniel toegelaten tot wedstrijden

Leestijd
minder dan
1 minuut
Tot nu toe gelezen

Poolse jachtspaniel toegelaten tot wedstrijden

ma, 11/08/2021 - 13:10

De polski spaniel myśliwski, hier beter bekend als Poolse jachtspaniel, is een hond die bedoeld is voor het werk.

Als je zo'n ras hebt en promoot is het fantastisch als ze in Nederland nationaal erkend worden. Dat gebeurde in maart 2019.
Dat was heel snel aangezien het ras in Polen zelf pas in 2016 erkend werd. Maar de liefhebbers timmeren behoorlijk aan de weg!
De volgende stap na de erkenning is dan natuurlijk dat je ook officiële proeven met deze honden kunt lopen. En dat kon nog niet. Zoiets heeft vaak heel wat voeten in de aarde en dat was ook nu het geval. Het dient namelijk door een aparte organisatie te worden goedgekeurd, de Orweja. 

Orweja is de afkorting van Organisatie Wedstrijdwezen Jachthonden en is een samenwerkingsverband tussen de Jagersvereniging en de Raad van Beheer op Kynologisch Gebied in Nederland. Orweja is belast met de zorg voor het goed functioneren van het wedstrijdwezen voor jachthonden, inbegrepen jachthondenproeven, Orweja workingtesten en veldwedstrijden.

Dit is waar een dergelijke aanvraag moet worden ingediend en uiteraard ook moet worden onderbouwd. Voorwaar een flinke klus dus.
Maar de aanhouder wint en gelukkig voor de (Poolse) initiatiefnemers waren er ook Nederlandse liefhebbers die zich hebben ingezet voor deze erkenning. En nu is het eindelijk zover, op 3 november kwam de officiële mededeling dat de Poolse jachtspaniel is toegelaten.
We wensen alle enthousiaste eigenaren veel succes op de wedstrijden die komen gaan.

brief orweja

 

Foto: