• Politiek wil einde aan Amsterdam als hondenshowstad

Politiek wil einde aan Amsterdam als hondenshowstad

Leestijd
2 minuten
Tot nu toe gelezen

Politiek wil einde aan Amsterdam als hondenshowstad

wo, 06/13/2018 - 10:17

Als het aan GroenLinks en de Partij voor de dieren in Amsterdam ligt, is het snel gedaan met het organiseren van hondenshows zoals de Winner en de WDS. Dat blijkt uit schriftelijke vragen die raadslid Imane Nadif gesteld heeft aan het college van Burgemeester en Wethouders. “Is het college het met GroenLinks eens dat het onwenselijk is dat evenementen waar doorgefokte dieren worden tentoongesteld op een dieronvriendelijke manier plaatsvinden in Amsterdam?” zo vraagt Nadif zich af, en “Vinden er vergelijkbare evenementen plaats in de toekomst en is het college van plan dit soort evenementen te verminderen ofwel te verbieden?”

Imane Nadif vindt het vooral ergerlijk dat honden op hondenshows geen natuurlijk gedrag meer kunnen vertonen, maar “deze dieren moeten tijdens de show handelingen verrichten, met nadruk op moeten, en worden aan de hand van hun uiterlijk en handelingen beoordeeld. Dit is geen soorteigen of natuurlijk gedrag.”  Ook maakt het raadslid zich zorgen over  de toenemende genetische aandoeningen die de honden door lijnteelt krijgen, zo laat Nadif Dogzine desgevraagd weten. Overigens is het raadslid niet eerder op hondenshows geweest, principieel gaat ze daar niet naartoe.

De Partij voor de Dieren, niet vertegenwoordigd in de Amsterdamse coalitie, juicht de stelling van GroenLinks toe. Anke Bakker, raadslid voor de PvdD, meent dat dit soort shows snel tot het verleden moeten horen. “De de Partij voor de Dieren heeft dit jaar al eerder de wethouder dierenwelzijn opgeroepen om hier iets tegen te doen. De gemeente Amsterdam is met 25% aandeelhouder van de RAI en we zouden wel iets te zeggen moeten hebben over de programmering. Wij vinden het belachelijk dat extreem uiterlijke kenmerken van honden worden verheerlijkt.  We zijn erg blij te zien dat GroenLinks nu ook actief aan de slag gaat met het verbeteren van dierenwelzijn in Amsterdam!”

Coalitiepartij D66 is voorzichtiger, en laat weten met een reactie te wachten tot het college zich over de vragen heeft uitgesproken. Pas daarna bepaalt de partij haar standpunt over evenementen waar doorgefokte dieren worden tentoongesteld op een dieronvriendelijke manier, aldus Yassmine el Ksaihi van de Democraten. Forum voor Democratie ziet niks in een verbod, Annabel |Nanninga: "Wij zien geen gevaar voor het welzijn van honden op deze show en we zullen een verbod niet steunen. Wel gaan we er van uit dat er voldoende voorzieningen zijn voor het uitlaten van de honden en dat de deelnemers de hondenpoep rond de locatie en in het nabijgelegen park zullen opruimen. Mocht dit niet het geval zijn dan zouden we wel moeten gaan denken aan het doorberekenen van schoonmaakkosten aan de organisatie bij een volgend evenement, maar we rekenen er op dat de omgeving netjes gehouden wordt."

De SP heeft nog geen reactie gegeven op de vragen van Dogzine.


De Raad van Beheer is dit maal snel met een reactie. “Wij nodigen het stadsbestuur en alle fracties uit voor een gesprek, zodat wij kunnen laten zien hoe wij gedrag en welzijn van honden bij de organisatie van het evenement voorop stellen. Ons kantoor zetelt in Amsterdam. Dan kunnen wij tevens de historie van meer dan 120 jaar kynologie in Nederland laten zien. Tevens nodigen wij hen ook graag uit voor een werkbezoek tijdens dit unieke wereld event in Nederland. De oud-burgemeester van Amsterdam, de heer Van der Laan, ondersteunde met veel passie in 2013 het bidtraject om de World Dog Show 2018 naar Amsterdam te krijgen. Hij was er dan ook trots op dat Nederland in 2013 de World Dog Show heeft binnengehaald naar zijn stad.” Wat de Raad betreft wordt er juist uitstekend op het welzijn van de dieren gelet, en is met Fairfok het pad ingeslagen naar het fokken met gezonde dieren om genetische problemen zo veel mogelijk te voorkomen.

Overigens lijkt er wel een einde te komen aan de shows in Amsterdam, ongeacht of de politiek wel of niet ten gunste van hondenshows beslist.  Het langjarig contract met de RAI loopt op korte termijn af, en het heeft er alles van weg dat de Raad dit niet gaat verlengen, en Amsterdam, na meer dan 100 jaar, als showlocatie vaarwel zegt. Sinds 1891 werd er in Amsterdam geshowd, vrijwel elk jaar, met inbegrip van de oorlogsjaren. Politieke tegenstand kan de laatste druppel zijn om Amsterdam als kynologische showstad voorgoed te verlaten.

holland cup