• PETA: Geen bikini's meer in Missverkiezingen, ook geen hondenshows meer..

PETA: Geen bikini's meer in Missverkiezingen, ook geen hondenshows meer..

Leestijd
1 minuut
Tot nu toe gelezen

PETA: Geen bikini's meer in Missverkiezingen, ook geen hondenshows meer..

zo, 06/10/2018 - 09:59

Het #MeToo-verhaal dat recent leidde tot het afschaffen van de Zwembad-ronde in (in ieder geval de Amerikaanse) missverkiezingen, wordt door dierenbelangenorganisatie aangegrepen om ook tegen hondenshows in actie te komen.

PETA heeft afgelopen week  een brief gestuurd waarin ze de Westminster Kennel Club oproept om een ​​eind te maken aan de 'schoonheidswedstrijden' die de club in de VS houdt. In deze wedstrijden worden honden beoordeeld op esthetische normen, zoals “een schuine achterhand, afgeplatte gezichten, bolle ogen en andere kenmerken die ten koste gaan van de gezondheid van honden” aldus Ingrid Newkirk, de voorzitster van PETA, in haar brief.

“In het licht van het welkome nieuws dat de Miss America-verkiezing haar badpak en avondjurkwedstrijden heeft gestaakt, sporen we de Westminster Kennel Club (WKC) aan om het "schoonheid" -aspect van de Westminster Dog Show te laten vallen.” Zo schrijft Newkirk: “Schoonheid kan subjectief zijn, maar Westminster is een lelijke onderneming. Elk jaar paraderen duizenden honden in de rondte, waarbij ze moeten draven, het hoofd omhoog houden, en in een bepaalde positie moeten staan, zodat keurmeesters elke centimeter van hun lichaam kunnen onderzoeken - van hun opzettelijk door inteelt platte neuzen, bolle ogen en onderuitgevallen heupen, en hun chirurgisch gebeeldhouwde oren tot hun geamputeerde staarten. Hun hoofden worden vaak urenlang vastgebonden in een lus op een tafel gehouden, zodat ze ‘mooi’ kunnen worden: er worden krulspelden in hun vacht gedaan, er wordt poeder aangebracht om hun vacht witter te maken en er wordt zelfs eyeliner aangebracht om hun ogen groter te doen lijken. Ze zijn ook gedwongen om schoentjes te dragen die hun voeten schoonhouden ten koste van de beweging van hun tenen. In plaats van het genieten van deze complexe, intelligente dieren voor wat ze zijn, devalueert de show hen op dit moment door kunstmatige "schoonheidsidealen op hen toe te passen, waarbij de nadruk wordt gelegd op enkele perverse menselijke ideeën over de schoonheid van honden.”

Deze wrede hondenshows moedigen mensen aan om honden te fokken met fysieke kenmerken die chronische pijn kunnen veroorzaken en hun leven kunnen verkorten. Honden die in deze shows worden gebruikt, brengen het grootste deel van hun leven vaak in benches door, zo voegt PETA nog toe in hun persbericht annex oproep tot het ondertekenen van een petitie.

De Westminster Kennel Club heeft nog niet gereageerd. PETA komt vaker in actie tegen hondenshows, zo werden op de Crufts recent ook acties in de erering gehouden, alhoewel de PETA-betrokkenheid daarbij niet helemaal duidelijk was. Op Social Media doen geruchten de ronde dat PETA ook honden uit hun benches heeft “bevrijd” op een Amerikaanse show dit weekeinde, Dogzine probeert daar nog bevestiging van te krijgen.

bron

PETA Calls on Dog Show to Follow Miss America’s Lead and Nix Beauty Contest