Pilot-onderzoek naar langwerkende insuline-injectie
Een nieuw onderzoek onder leiding van een Tufts-professor kijkt of een langwerkende insuline diabetes bij honden effectiever kan controleren (en zo hun eigenaars veel meer vrijheid kan geven).
Diabetes bij huisdieren is een behandelbare aandoening. Wat niet zo gemakkelijk is, is het dagelijks beheer van de ziekte. Net als mensen, moeten de meeste huisdieren met diabetes dagelijkse injecties met insuline krijgen om glucose te verwerken en complicaties door hyperglycemie te voorkomen. Alhoewel niet onoverkomelijk, legt dat wel druk op de eigenaren.
Een nieuw klinisch onderzoek van het Tufts University Cummings Veterinary Medical Center kan dat allemaal veranderen. De proef onderzoekt de effectiviteit van een ultra-langwerkende insuline bij het controleren van de glucosespiegels bij honden met slechts één wekelijkse injectie.
"Als het succesvol is, kunnen eigenaren hun hond slechts één keer per week een injectie geven, zodat ze niet elke dag op hetzelfde tijdstip thuis hoeven te zijn," zegt Dr. Mahoney. "En hoewel de meerderheid van de dieren de injectie zonder enige moeite laat toedienen, vechten sommigen er echt tegen, dus het verminderen van het aantal injecties zou de kwaliteit van leven voor deze dieren en hun eigenaren verbeteren."
Honden in bepaalde Amerikaanse Staten worden opgeroepen om aan het onderzoek deel te nemen. Helaas kan dat niet voor honden in Nederland en België.
Bij één hond, Olaf, is de studie voltooid en Olaf blijft ook nu nog op de langwerkende insuline, terwijl een andere pas begint met de proef en anderen worden gescreend. Het doel is om 10 honden in de pilot in te schrijven en een vergelijkbare proef te starten die later deze zomer voor katten is ontwikkeld.
Beide insulines zijn gemaakt door een biofarmaceutisch bedrijf in Massachusetts dat producten voor de humane en diergeneeskundige producten ontwikkelt.