• Onesies en kersttruien, de groei van de hondenkledingmarkt

Onesies en kersttruien, de groei van de hondenkledingmarkt

Leestijd
2 minuten
Tot nu toe gelezen

Onesies en kersttruien, de groei van de hondenkledingmarkt

zo, 11/25/2018 - 13:50

Het gaat beter met de economie, en dat zullen we weten, ook als hondenbaas. Recentelijk komen meer en meer grootwinkelbedrijven met speciale hondenlijnen. Hondenlijnen, ja, in kleding.  We bedoelen niet de riem om hem uit te laten.

Zo kwam het Zweedse concern H&M in oktober via zijn webshop al met gebreide kabeltruien, kersttruien en meer. Succesvol blijkbaar, vooral de wat grotere maten zij uitverkocht, meldt de website. In het assortiment zitten verder nog een trenchcoat (inclusief Brits kraagje)en een doorgestickt hondenjack (inclusief kraag van imitatiebont en gevoerd met fleece). Online modeblogs verklaren het unaniem tot schatig en noodzakelijk: “Fesjun voor je furry friend. Hennes & Mauritz heeft begrepen dat trends tegenwoordig niet alleen meer voor de mens zijn weggelegd. Als je er een beetje hip bij wil lopen, draag niet alleen jij de laatste mode, maar ook de viervoeter naast je.” roept Glamour.  In 2004, toen H&M ook al met hondenkleding uitkwam, vertelde de marketingdeskundige Elke Kieft nog “,,Je moet het wel zien als een , Het is een eenmalige collectie. Onze ontwerpers zoeken over de hele wereld naar inspiratie en ze zagen opeens overal aangeklede hondjes.'' Volgens Trouw destijds. Maar ja, hondenkleding was toen volgens diezelfde Trouw ook voorbehouden aan “de grote steden”.

Zelfs de ooit oerhollandse no-nonsensewinkels van de Hema (Hollandse eenheidsprijzen maatschappij, jawel) doen mee, nog wel wat praktischer. Een regenjas voor je hond. Glamour is dolenthousiast “hoogste tijd om ook hem (of haar) een op maat gemaakte regencape aan te doen. Is overigens geen overbodige luxe in Nederland, al helemaal nu de herfst in aantocht is.”

Nieuwe ster aan het firmament is lingerieketen Hünkemuller. Geen BH’s (nog niet), maar een matching onesie (iets wat we ooit gewoon hansop noemden). We citeren Glamour “Wat je comfortabele bankhangavond met je trouwe viervoeter helemaal compleet maakt? Een zachte onesie, bij voorkeur met een grappige dierenprint. Hunkemöller heeft onze gebeden verhoord. Het lingeriemerk brengt een homewear collectie uit, inclusief onesies voor jou.. én je kleine viervoeter.”

Vorig jaar kwam ook supermarktketen Aldi in Engeland –en online- al uit met een matching kersttrui voor baas en hond. Een enorm succes (en Aldi UK herhaalt het dit jaar). Voor de liefhebbers een klein nadeel, ze leveren niet buiten Engeland. Dogzine heeft Aldi hier gevraagd of deze truien ook in Nederland en België komen, maar Aldi gaat dat hier niet doen aldus de winkelketen.

De confectie-industrie volgt daarmee feitelijk datgene wat grote ontwerpers al deden, hondenmode. Armani, Ralph Laurent, Burberry, noem maar op, voegen stuk voor stuk hondenkleding toe aan het assortiment, en naast bekende merken komen er ook steeds meer ontwerpers en bedrijven op die zich exclusief op hondenkleding richten. Zonder matching trui voor de baas dus.

Het zijn, zeker in Engeland en de VS, vooral de millenials die zich vol op hondenkleding storten. Deze generatie (1980-2005 ongeveer) is niet alleen de grootste groep hondeneigenaren (35% van alle), maar ook de generatie die honden vooral als familie ziet en als voorbereiding op het krijgen van een baby, aldus experts. Met dubbele inkomens heeft deze generatie ook voldoende bestedingsruimte, in 2015 werd al jaarlijks 200 pond (230 euro) aan hondenkleding uitgegeven per hondenbezitter, en niet iedereen koopt kleding (in Engeland). Ook in de VS is de hondenkledingmarkt booming, een stijging van 622% over de laatste jaren. Nederlandse en Belgische cijfers ontbreken nog.

Nu zijn sommige honden best gebaat bij kleding (Naakthondenrassen, kleinere honden, soms ook zieke, oudere honden) en toegegeven, een regenjas als het pijpenstelen giet bij langharige honden voorkomt een urenlang vochtige hond en dito huiskamer. In het algemeen hebben honden ook niet heel veel last van kleding, mits ze het inderdaad vrijwillig aandoen.

De Britse Dierenwelzijnsorganisatie zegt “The animal would be aware that something is being done to it, the same as when a collar is being put on. If the animal appears to tolerate the attention and fuss of being dressed up, then as long as it can perform normal functions ie walk, toilet, rest then there is not a welfare issue. There is  a problem, though, when it comes to communicating with other dogs - it is hard enough for dogs to 'read' the body language between different breed types. Therefore, potentially there is a problem here. A 'dressed up' dog may not be understood and another dog may be aggressive towards it, or the 'dressed' dog may get frustrated in the presence of other dogs and become aggressive itself." Maar nog vanuit de hondenkant, nog vanuit de kant van de eigenaren is er veel op onderzoeksgebied. Wat vindt de hond ervan, en waarom doen eigenaren dit, het is een tot nu toe grijs gebied…

Al omschreef schrijfster  Fran Lebowitz, het eens heel fraai: "If you are a dog and your owner suggests that you wear a sweater, suggest that he wears a tail."