• Nederland volgend jaar gastland voor de International Workingtest

Nederland volgend jaar gastland voor de International Workingtest

Leestijd
1 minuut
Tot nu toe gelezen

Nederland volgend jaar gastland voor de International Workingtest

di, 07/24/2018 - 15:03

Nederland mag volgend jaar de Europese top van de retrieversport verwelkomen. De International Workingtest zal in 2019 plaatsvinden in ons eigen land. Dit jaarlijkse evenement strijkt elk jaar neer in een ander land waarbij een vereniging in dat land de organisatie op zich neemt. Orweja laat onlangs weten dat de IWT in 2019 in Nederland zal plaatsvinden. Organisatie is in handen van de Nederlandse Retriever Club (NRC) onder auspiciën van het Field Trial Comité van Orweja.

Workingtests worden georganiseerd om het werk van een retriever, een jachthond die na het schot werkt, te beoordelen. Kenmerkend is dat tijdens workingtests gebruik wordt gemaakt van dummy’s in plaats van wild, het werk wordt slechts nagebootst. Tijdens verschillende proeven worden de honden getest op hun kwaliteiten in het veld door middel van onder andere markeerapporten, verloren apporten en dirigeerapporten. Elke soort vraagt om andere eigenschappen die zowel de hond als voorjager moeten bezitten. Per proef wordt een score toegekend, met een maximum van 20 punten per proef waarbij er punten af gaan bij fouten of slordigheden in de uitvoering. De combinatie met de hoogste score aan het einde van de dag mag zich de winnaar noemen in zijn of haar klasse.

Tijdens de International Workingtest wordt er in landenteams gestreden om de winst. Een team bestaat uit drie voorjagers met ieder een hond en eventueel een combinatie als reserve. De proeven worden uitgevoerd door het gehele team, waarbij de honden één voor één aan het werk mogen om een apport binnen te halen. De combinaties krijgen een individuele score welke bij elkaar opgeteld worden voor de uiteindelijke teamscore. Het team met de hoogste score mag zich aan het einde van dit tweedaagse evenement, met in totaal 10 proeven, de winnaar noemen.

Dit jaar vond de IWT nog plaats in het Italiaanse Bologna en werd gewonnen door een Frans team. De locatie voor de IWT in Nederland is nog onbekend. Orweja laat via hun website weten dat het evenement gepland staat voor 1 en 2 juni 2019. Verdere details over dit weekend vol mooi hondenwerk volgen nog.

 

bron

Orjewa

IWT op Facebook