• Mishandelde pup inzet Turkse verkiezingen

Mishandelde pup inzet Turkse verkiezingen

Leestijd
1 minuut
Tot nu toe gelezen

Mishandelde pup inzet Turkse verkiezingen

ma, 06/18/2018 - 10:34

Hoezeer honden en hondenwelzijn tegenwoordig in onze gedachten zitten, blijkt wel nu zelfs de (soms wat omstreden) Turkse verkiezingen gedeeltelijk bepaald worden door een schokkend filmpje op Social Media waarin een man een pup in de Turkse stad Ankara ernstig mishandeld, zo ernstig dat de pup later is overleden. Inmiddels, zo meldt reuters, heeft de politie de dader gearresteerd.

De behandelend dierenarts had al laten weten tegenover de Turkse krant Diken dat de verwondingen moedwillig waren toegebracht. Bertuğ Boer: "Als je naar het gewonde dier kijkt, is het duidelijk dat er rechte sneden zijn met een snijgereedschap. Hier kunnen we denken aan gereedschappen als een bijl die onze boten kan breken. Geen onregelmatige sneden. Dit laat ons zien dat het door mensen is gedaan. "

albayrak
Machinevertaling uit het Turks

De pup werd met afgesneden poten aangetroffen in een bos in de buurt van de stad. De huiddige Turkse president, en tevens kandidaat voor nog een periode, Tayyip Erdogan vertelde zondag op een verkiezingsbijeenkomst in Istanboel dat de politie op zaterdag een man had aangehouden in verband met de dood van de puppy. Ook zei de Turkse machthebber toe dat de Turkse wetgeving inzake dierenrechten na de verkiezingen van 24 juni, waarin hij een tweede termijn wil winnen, zal worden gewijzigd.

"Er is niets acceptabel aan, maar het is erg belangrijk om dit bewustzijn te tonen." Het incident zorgde voor  een zeldzame blijk van eenheid tussen de politieke partijen en presidentskandidaten van Turkije, die al wekenlang met elkaar in de clinch liggen voor de komende verkiezingen

En net vandaag verscheen er, ‘toevallig’, ook een video online van Erdogan waarin hij een hond een stuk komkommer voert, wat hij eerst warm maakt tussen zijn handen omdat de komkommer te koud was. De video werd gedeeld door zijn schoonzoon, tevens minister van Energie, Berat Albayrak.

Dierenrechtengroepen zeggen dat de straffen van Turkije voor dierenmishandeling te mild zijn. En een verandering van de dierenrechtenwetgeving staat al maanden op de agenda van het parlement, maar er is weinig vooruitgang geboekt.

"Deze brutaliteit tegen een klein wezen is een pijnlijke manifestatie van het verlies van waarden in ons land." Zegt ook partijleider en presidentskandidaat Meral Aksener, een van de tegenstanders van Erdogan,  zei op Twitter. Ook zij liet zich met hond fotograferen.

tweet
machinevertaling uit het Turks