• Meer honden met nieraandoening in Europa

Meer honden met nieraandoening in Europa

Leestijd
2 minuten
Tot nu toe gelezen

Meer honden met nieraandoening in Europa

di, 02/13/2018 - 17:29

Een hond die geleidelijk aan meer drinkt, meer plast en slecht in z’n vel zit. Het is verstandig om dit niet te lang aan te kijken maar een dierenarts te raadplegen met deze klachten. Het kan duiden op een nieraandoening, een vaak onomkeerbaar proces waaraan de hond uiteindelijk kan overlijden.

Er zijn verschillende nierziektes bij honden, maar opvallend is dat er een toename lijkt te zijn van één specifieke nierziekte bij honden: Fanconi syndroom. Het Fanconi syndroom (FS) is een ziekte waarbij de nieren niet in staat zijn om alle voedingsstoffen te resorberen. Het gevolg is dat belangrijke voedingsstoffen niet in het lichaam worden opgenomen maar via de urine weer worden uitgescheiden.
De hond loopt uiteindelijk tekorten op en wordt ziek. Hij zal meer drinken en plassen, en in een later stadium zal z’n algehele conditie verslechteren. Opvallend is dat Fanconi vooral bekend is als een erfelijke nierziekte bij het ras Basenji. Voor dit ras is er een DNA test beschikbaar om te bekijken of fokdieren het gen dat Fanconi veroorzaakt bij zich dragen. Ook bij andere rassen wordt Fanconi wel eens gezien, maar het is een zeer zeldzame aandoening.

Maar Fanconi kan ook ontstaan zonder dat erfelijkheid in het spel is.

Dit wordt de verkregen vorm genoemd, en die kan bij elke hond van elk ras, geslacht en leeftijd voorkomen. De oorzaak is dan vaak een soort vergiftiging. Het NMBU, de Noorse veterinaire Universiteit, meldt een opvallende toename in het aantal honden die zij zien met Fanconi. Zowel in de Universiteitskliniek als bij eerstelijns dierenartsen in Noorwegen worden steeds meer honden met deze ziekte gezien. Verschillende dierenartsen zochten contact met de Universiteit om informatie over de ziekte op te vragen nadat ze een patiënt in hun praktijk kregen. Omdat het zo’n zeldzame nierziekte betreft is de Universiteit begonnen met het registreren van meldingen van Fanconi. Hiermee hoopt men de omvang van het probleem in kaart te brengen en wordt ook geprobeerd een mogelijke oorzaak te achterhalen.

De Universiteit heeft wel een idee waar de oorzaak van de verkregen vorm van FS kan liggen, maar helemaal zeker is dit nog niet.
Ook in de Verenigde Staten heeft men een toename van Fanconi bij honden gesignaleerd. Sinds 2007 werden er duizenden gevallen van Fanconi bij honden gemeld in dat land. Daar werd het toen gelinkt aan uit Azië geïmporteerd hondenvoer. Vooral (gedroogde) kip en zoete aardappel die in het voer verwerkt zijn worden als boosdoener aangewezen. De Amerikaanse voedsel- en warenautoriteit (FDA) heeft onderzoek gedaan naar deze ingrediënten, maar zonder resultaat.

Het vermoeden bestaat nu dat de uitwerking van de ingrediënten kunnen verschillen per individu. Dit houdt in dat sommige honden zeer veel van de ingrediënten kunnen verdragen zonder ziek te worden, terwijl anderen al snel klachten zullen ontwikkelen. Maar deze theorie is tot op heden nog niet bewezen. De NMBU roept dierenartsen en hondeneigenaren op om alert te zijn. Ze ontvangen graag meldingen van honden die met deze ziekte te maken krijgen, maar waarschuwen hondeneigenaren ook. Onbehandeld kan Fanconi tot de dood leiden, maar bij vroege signalering kan de schade beperkt blijven. Daarom worden eigenaren opgeroepen om alert te zijn op de gezondheid van hun honden.

Drinkt de hond plotseling meer, plast hij veel en is hij misschien ineens onzindelijk? Raadpleeg dan op tijd een dierenarts.

Als het Fanconi betreft, veroorzaakt door ingrediënten in de voeding, is het uiteraard belangrijk dat de hond meteen stopt met dit dieet. Als dat op tijd gebeurt zal de ziekte zich niet verder vorderen en kan de hond binnen ongeveer een jaar weer volledig hersteld zijn. Er kan in sommige gevallen blijvende schade aan de nieren ontstaan. Ook wordt geadviseerd om honden met verkregen Fanconi tijdelijk te behandelen volgens de methode die wordt toegepast bij erfelijke (chronische) Fanconi. Deze behandeling is vooral gericht op het aanvullen van de voedingsstoffen die via de urine wordt uitgescheiden. Dierenartsen worden geadviseerd om bij een verdenking van Fanconi te informeren naar de voeding van de hond, omdat hier mogelijk de oorzaak van de ziekte ligt.