• Kattenparvo, gevaarlijk voor hond of niet?

Kattenparvo, gevaarlijk voor hond of niet?

Leestijd
1 minuut
Tot nu toe gelezen

Kattenparvo, gevaarlijk voor hond of niet?

wo, 01/17/2018 - 12:29

Het Algemeen Dagblad meldt vanavond dat in Honselaarsdijk het zeer besmettelijke parvovirus is opgedoken bij katten. Een Britse korthaarkat zou zijn besmet met feline panleukopenia virus, FCVP.  Kattenparvo is extreem besmettelijk en heeft bijna altijd een fatale afloop. 

Desondanks, mensen met katten die zijn ingeënt tegen FCVP hoeven zich geen zorgen te maken. En de meeste kittens worden ingeënt. Wel is het zo dat het virus ook buiten het lichaam lang blijft leven, en ook binnenkatten besmet kunnen raken met het virus als huisgenoten het bijvoorbeeld door het in kattenpoep trappen mee naar binnen brengen.

Het FCVP-virus bij katten is weliswaar nauw verwant aan het parvo-virus bij honden (CVP-1 en CVP-2) maar is voor honden zelf niet besmettelijk. Volgens onderzoekers tamt het honden-parvovirus wel af van katten, maar is het inmiddels dusdanig anders dat een hond niet ziek wordt van FCVP. Andersom kan het canine parvovirus, de hondenvariant dus (de kattenvariant is het feline parvovirus) wel katten infecteren.

Katten kunnen ook dragers zijn van het canine virus, zonder zelf ziek te zijn. Aanvankelijk leek het CVP-2 virus wel in vitro kattencellen, maar niet in levende katten te kunnen overleven. Echter, door mutaties kanhet CVP-2 nu wel overleven bij katten, en kattn met deze hondenvariant in het lichaam kunnen honden besmetten. Besmettingen van honden (of mensen) met FCVP zijn echter nog nooit gezien. Hondeneigenaren hoeven zich dus geen zorgen te maken over hun hond, ook al is er in de omgeving FCVP geconstateerd. Katteneigenaren doen er wellicht goed aan heet nieuws wel in de gaten te houden of er daadwerkelijk een FCVP-uitbraak komt. Overigens, het lijkt er op dat ook de hondenvariant de laatste tijd vaker terugkomt.

bron

AD.nl

Canine parvovirus in cats