• Engelse belastingdienst vilt illegale fokkers

Engelse belastingdienst vilt illegale fokkers

Leestijd
1 minuut
Tot nu toe gelezen

Engelse belastingdienst vilt illegale fokkers

ma, 05/06/2019 - 16:33

In één grote operatie heeft de Britse fiscus ruim 5 miljoen pond (5,8 miljoen euro) aan achterstallige belastingen geint bij malafide fokkers in het Verenigd Koninkrijk. De hondenfokkers verkochten puppy's op de zwarte markt. Dat melden Britse kranten.

Na tips van hondenwelzijnsorganisaties over malafide fokkers heeft de HRMC dossiers opgebouwd en deze zijn nu geïncasseerd. Meer dan 250 gevallen van ongeoorloofde verkoop van honden werden door de belastingambtenaren ontdekt in  de vier jaar nadat een speciale taskforce was gevormd om het probleem aan te pakken. In één geval kreeg zelfs een voormalige Crufts-keurmeester een factuur van £ 185.000. Andere fokkers kregen aanslagen van ondermeer £ 425.000 en £ 337.000. Een fokker in het oosten van Schotland mag £ 400.000 betalen.

Het onderzoek begon nadat dierenbeschermingsgroepen HMRC hadden verteld dat duizenden dieren buiten de officiële kanalen werden gefokt en op de zwarte markt werden verkocht. Een woordvoerder van de belastingdienst liet via een persbericht weten “Het is verschrikkelijk afschuwelijk dat iemand puppy's op zo'n inhumane manier en op zo'n schaal zou willen fokken. Het is ook zeer oneerlijk tegenover alle legitieme bedrijven die wel de juiste belasting betalen, en het totaal dat door de taskforce wordt teruggevorderd, is gelijk aan het jaarsalaris voor meer dan 200 net afgestudeerde leraren."

Naast belastingaanslagen zijn er ook een aantal illegale fokkers gearresteerd, en die wachten nu op rechterlijke uitspraken. In veel gevallen zijn hun foklicenties al ingetrokken.

Ook in Ierland, Noord-Ierland (in beide landen zijn traditioneel veel puppymills) en andere delen van het Verenigd koninkrijk volgen nog acties. Iedereen met informatie over de illegale import van puppy's is gevraagd om dit aan HMRC te melden.