• Duizenden demonstreren tegen wrede dierproeven

Duizenden demonstreren tegen wrede dierproeven

Leestijd
2 minuten
Tot nu toe gelezen

Duizenden demonstreren tegen wrede dierproeven

za, 10/19/2019 - 18:08

Ongeveer 7300 demonstranten liepen zaterdagmiddag van de Neugrabener Markt in de Redderweg naar het bedrijf "LPT Laboratory of Pharmacology" in het Duitse Stade.

Dat bedrijf kwam ruim een week geleden in het nieuws na undercoverbeelden van de Duitse dierenorganisatie SOKO Tierschutz, die daar gedurende een periode diverse video-opnames wist te maken. De dierenrechtenorganisatie heeft ook aangifte gedaan tegen het bedrijf wegens onwettige behandeling van onder meer honden en apen.Andere aangiftes komen van het district Harburg en het Staatsbureau voor consumentenbescherming (Laves) van Nedersaksen.Een dierenrechtenactivist was als werknemer binnengeslopen. Dierenrechtenactivisten pleiten al jaren voor sluiting van LPT.. De politie vergezelde de vreedzame protestmars van de demonstranten met troepen van de oproerpolitie.

Het bedrijf in Mienenbüttel bij Hamburg voert toxiciteitstests uit op honden, katten, apen en konijnen voor klanten uit Duitsland en de rest van de wereld. Tegen het bedrijf lopen al acties sinds 2014, toen er ook een grote demonstratie was. Alhoewel de meeste bedrijfscontacten van LPT geheim zijn, zou onder meer AirFrance/KLM (in ieder geval een aantal jaren geleden) de transporteur zijn geweest van de apen vanaf Mauritius naar Hamburg.

Het undercover-onderzoek van SOKO Animal Protection en Cruelty Free International bewijst niet-duurzame omstandigheden, illegale veehouderij en wreedheid jegens de dieren.

Tijdens de onderzoekperiode van december 2018 tot maart 2019 heeft de undercover-medewerker herhaaldelijk beschreven hoe honden vreselijk bloedden nadat ze door buisjes capsules door hun strot gedwongen kregen. De beelden tonen bebloede kennels. De honden stierven gedeeltelijk onder mens- en dieronterende omstandigheden en werden niet voldoende begeleid en verzorgd. Het materiaal waar mee wordt gewerkt is ook niet goedgekeurd volgens de geldende EU-maatstaven. Door de wrede omstandigheden hebben veel honden gedragsstoornissen. "Het is schokkend om te zien hoe deze honden die zo verlangen naar genegenheid en zorg zo zielig in hun bloed moeten sterven", beschrijft SOKO-dierenbeschermingsonderzoeker Mülln.

Ook voor andere dieren is LPT een verschrikking. De apen worden blootgesteld aan de slechtste omstandigheden in het laboratorium. Ze leven gedeeltelijk in strakke kooi-batterijen en in geen van de kooien was er het wettelijk voorgeschreven materiaal voorhanden. Deze wilde dieren lijden aan stres. De gevolgen zijn dieren die als een gek in een cirkel ronddraaien ,zelfs achteruit. Sommige kooien zijn in strijd met bindende EU-wetgeving in Duitsland. De apen worden in experimenten met extreme grofheid behandeld: er waren bloedige verwondingen en een medewerker sloeg opzettelijk een aap tegen de rand van de deur.

Protesteren als medewerker zou zinloos zijn. De persoon heeft het geprobeerd, het maakt de supervisor niet uit. Onder de vele medewerkers van het instituut was er maar één getrainde dierenverzorger. De rest van de dierenverzorgers wordt gerekruteerd uit onder meer werkzoekende slagers, monteurs en een militaire muzikant.

De meeste onderzoeken eindigen met de dood van de dieren. De video laat zien hoe honden letterlijk worden geslacht en katten in vuilniszakken belanden.

"Elk jaar worden honderdduizenden dieren in Europa opzettelijk vergiftigd voor wettelijke, toxicologische testen. Ons onderzoek onthult verschrikkelijk dierenleed, onvoldoende zorg voor de dieren, slechte praktijken en inbreuken op de Europese en Duitse wetgeving. Wij roepen op tot een volledige herziening van deze zaak en, in het algemeen, dergelijke dierproeven in Europa." zei Michelle Thew van Cruelty Free International.

Gedurende het nu gestarte onderzoek door de Duitse justitie liggen alle onderzoeken bij LPT stil.

In de bijlage een (Duitstalig) rapport over de dierproeven bij LPT.

Duizenden demonstreren tegen wrede dierproeven