• Dierenbescherming: Let op extreem magere honden!

Dierenbescherming: Let op extreem magere honden!

Leestijd
2 minuten
Tot nu toe gelezen

Dierenbescherming: Let op extreem magere honden!

do, 01/19/2017 - 23:25

Dierenbescherming Nederland roept iedereen op om te letten op extreem magere honden. Inspecteurs van de Landelijke Inspectiedienst Dierenbescherming (LID) maakten in de eerste twee weken van het nieuwe jaar melding van maar liefst negen alarmerend magere honden. Deze dieren zijn duidelijk al langere tijd in een zeer slechte conditie geweest. "Je vraagt je af waarom er niet eerder melding van is gedaan", merkt een verontruste inspecteur volgens de dierenbescherming op, "iemand moet dit toch zijn opgevallen?!".

Volgens de Dierenbescherming is het  opvallend dat er nu in korte tijd zoveel meldingen waren. "Maar," zo laat woordvoerder Dik Nagtegaal weten "dit hoge aantal zien we als incident. De achterliggende oorzaak is per geval anders. Meestal gaat verwaarlozing of mishandeling van dieren samen met mensenleed. Denk hierbij aan financiële problemen, vereenzaming, drugsproblemen of problemen van psychische aard. En helaas zijn er ook mensen die eigenlijk niets om hun dier geven en het ‘gewoon’ dood laten gaan. Het is niet zo dat het alleen bij specifieke rassen speelt, het komt (helaas) overal voor."

Meestal waarschuwen dierenartsen en hulporganisaties juist voor veel te dikke dieren, obesitas bij honden lijkt vaker regel dan uitzondering te zijn. Deze week nog liet de Engelse RSCPA, de dierenwelzijnsorganisatie, weten dat 45% van alle Britse honden te dik is. Dik Nagtegaal: "Het klopt dat beide problemen voorkomen. Het is niet of/of maar en/en. Er zijn mensen die hun dier veel te veel ‘verwennen’ en te weinig beweging geven en tegelijkertijd komt verwaarlozing voor. Het is triest te moeten constateren dat er dus nog zoveel dieren verkeert behandeld worden door hun eigenaar, ook al leeft de hond al zo lang onder de mensen".

De Inspectiedienst roept mensen op om alert te zijn en niet te lang te wachten met melden via landelijk meldpunt 144 als ze een extreem magere hond zien. In de infographic is te zien wanneer een hond te mager is, echt te mager.

Hoe ernstig het is blijkt uit de praktijkvoorbeelden. De dierenbescherming: "Ook afgelopen weekend en maandag was het helaas weer raak. Zaterdag trof de dierenpolitie een zeer magere hond in Rotterdam. In samenwerking met de LID en RVO.nl is de hond onder spoedbestuursdwang naar een dierenarts gebracht. Het dier is opgenomen om aan te sterken. Maandag werd één van onze inspecteurs ingeschakeld door de politie Tilburg. Ze hadden in een woning een extreem magere hond aangetroffen. Ook hier is samen met RVO.nl actie ondernomen. De hond is in bewaring genomen en naar een dierenarts gebracht. Het dier bleek nog maar 19,5 kilo te wegen, terwijl 45 kilo normaal is voor dit type hond. Ook deze hond wordt behandeld om weer op gewicht te komen. Er is goede hoop dat dankzij het ingrijpen beide honden het gaan redden, maar het is kantje boord".

Ook vandaag nog werd in Capelle aan de IJssel een sterk vermagerde hond, vermoedelijk een Dogo Argentino, aangetroffen. Naar de baas wordt nog gezocht (meer info, bel met Dierenpolitie Capelle via 09008844).

In de bovengenoemde gevallen gaat het om extreem magere honden. Deze dieren zijn al langere tijd mager tot zeer mager, dit moet goed zichtbaar zijn geweest. De Inspectiedienst roept mensen dan ook op om bij het zien van verontrustend magere honden niet af te wachten, maar melding te doen bij het landelijk meldpunt 144. Van hieruit kan de juiste instantie worden ingeschakeld, zoals de (dieren)politie, LID of een preventiemedewerker van de Dierenbescherming.

De foto's van sterk vermagerde honden met dank aan de Landelijke Inspectie dienst, de Dogo Argentino met dank aan Dierenpolitie Capelle a/d IJssel.