• Archeologiehonden ontdekken 3000 jaar oude graven in Kroatië

Archeologiehonden ontdekken 3000 jaar oude graven in Kroatië

Leestijd
2 minuten
Tot nu toe gelezen

Archeologiehonden ontdekken 3000 jaar oude graven in Kroatië

vr, 10/25/2019 - 12:25

Drugshonden, honden die geld opsporen, honden die kanker of diabetes kunnen ruiken, nu ja, we kennen heel wat honden die hun neus ergens insteken. Een nieuw fenomeen nu, archeologiehonden. Geen overblijfselen van honden, maar honden die meehelpen om archeologische overblijfselen van heel lang geleden te vinden.  Speciaal getrainde honden hebben archeologen geholpen om graven uit de ijzertijd in Kroatië te ontdekken die bijna drieduizend jaar oud zijn.

De honden vonden de overblijfselen van een necropolis, een begraafplaats, met menselijke botten en artefacten in een fort op een heuvel in de Velebit-bergen langs de Adriatische kust. De wetenschappers vinden dat het gebruik van honden een goede manier kan zijn om archeologische vindplaatsen te identificeren, omdat het minder destructief is dan veel traditionele methoden (zoals gewoon graven). De honden waren getraind op allerlei menselijke “lijken”-geuren, van ontbonden tot gemumificeerd, tot aan “lijkenwas” (adipocere) toe.

"Hondenneuzen maken duidelijk geen fouten," zegt Vedrana Glavaš, universitair hoofddocent archeologie aan de Universiteit van Zadar in Kroatië en de auteur van het onderzoek , dat werd gepubliceerd in het Journal of Archaeological Method and Theory.

Glavaš had al enkele graven gevonden in een necropolis nabij het prehistorische fort op de heuvel van Drvišica, dat dateert uit de achtste eeuw voor Christus. In de hoop meer te vinden, nam ze contact op met Andrea Pintar, een trainer die werkt met honden die worden gebruikt om begraven lijken te vinden in dienst van de politie, misdaadonderzoek dus. Eerder onderzoek had al aangetoond dat honden “lijkengeur”, maar ook de geur van (menselijke) tanden, bijzonder goed kunnen vinden, zelfs op stukjes stof die niet eens met de dode lichamen in aanraking zijn geweest. Al eerder hadden honden aangetoond graven van enkele honderden jaren oud te kunnen lokaliseren, nu dus van ruim 3000 jaar oud.

Pintar bracht in 2015 een paar  Mechelaars en Duitse herders naar de afgelegen locatie. Glavaš stuurde de honden eerst naar graven die ze het jaar ervoor hadden opgegraven maar die niet zichtbaar waren, zonder de trainers de locatie te vertellen.

"We gebruiken altijd ten minste twee honden om de positie te bevestigen," vertelt Glavaš, Ook hond en trainer nummer twee weten niet waar de eerste hond de locatie heeft aangegeven.

De honden ontdekten alle drie de graven, hoewel de menselijke resten, bijbehorende artefacten en omliggende grond waren verwijderd. Het gebied was sinds de opgraving ook blootgesteld aan wind, zon en regen.

Glavaš zei dat de poreuze rots rond de uitgegraven grond waarschijnlijk voldoende van de geur van de ontbindende lichamen had geabsorbeerd zodat de honden het nog konden detecteren.

Glavaš liet de honden vervolgens los in een gebied waarvan ze vermoedden dat er meer overblijfselen konden worden gevonden, en ontdekte zo zes nieuwe graven - waarvan er vijf in het recente artikel zijn beschreven.

De honden waren in alle gevallen uiterst nauwkeurig. De graven bestaan ​​uit kleine stenen grafkisten in het midden van ommuurde stenen cirkels, elk ongeveer vijf meter in diameter. Elke kist bevat kleine botten zoals de vingers en voeten van verschillende personen - misschien meerdere generaties uit dezelfde familie - samen met gespen en andere artefacten.

Glavaš meent dat de mensen die daar ooit woonden waarschijnlijk redelijk arm waren vanwege het harde, winderige klimaat en de zware omstandigheden om landbouw te plegen.

Archeologiehonden ontdekken 3000 jaar oude graven in Kroatië