• Als de hond kon praten...

Als de hond kon praten...

Leestijd
1 minuut
Tot nu toe gelezen

Als de hond kon praten...

di, 11/05/2019 - 23:05

Als goede hondenbazen begrijpen we –meestal- prima wat onze honden bedoelen, maar wie heeft niet af en toe verzucht “ik wou dat je kon praten”?   Het commando “Spreek” resulteert meestal  in voor ons toch wat onverstaanbare blafjes.

Een Amerikaanse spraak-taal-deskudige, Christina Hunger, is echter al een heel stuk verder met haar 18 maanden oude kruising (Catahoula / Blue Heeler). Door middel van een ingenieus apparaat kan ze redelijke “gesprekken” voeren met haar hond, die inmiddels een vocabulaire heeft van 29 woorden. Stella, zo heet de hond, mag dan de small-talk overslaan of een politieke discussie uit de weg gaan, haar bedoelingen duidelijk maken lukt haar wonderwel.

Hunger gebruikt  Augmentative and Alternative Communication (AAC) -systemen t om beter te kunnen omgaan met (menselijke) peuters die niet communiceren via gewone spraak. En ze maakte een soortgelijk adaptief apparaat voor haar hond  waarmee het teefje tot nu toe maximaal 29 woorden kan gebruiken, soms vijf tegelijk!

Hunger begon voor het eerst te werken met het adaptieve AAC-apparaat met Stella toen de pup een kleine 8 weken oud was. Om te beginnen nam Honger het woord 'buiten' op en creëerde hij een knop waarmee het geluid hardop werd weergegeven wanneer Stella erop drukte.

Langzamerhand werd de woordenschat uitgebreid. En het is meer dan een simpel “buiten”wat Stella nu vertelt. Ze maakt echt zinnen met meerdere “wensen” in één zin.

Na 'buiten' kwamen al snel andere woorden: 'eten, water, spelen, lopen, nee, kom, help, tot ziens, hou van je', zoals Hunger opmerkt in haar allereerste bericht van haar blog Hunger For Words , waar de voortgang van Stella te volgen is. In september –het tot nu toe laatste bericht- schrijft Hunger dat Stella inmiddels toe is aan het bedienen van de knoppen met twee poten, een soort “tienvinger-systeem” dus.

Nu omzeilt Stella zelfs simpele woorden om voor meer poëzie te zorgen. In plaats van alleen de knop 'tot ziens' te gebruiken, voegde ze eerst 'goed' toe om haar 'vaarwel' te maken.

Ook lijkt de hond steeds meer echt te gaan converseren. Niet alleen “geeft ze commando’s”, ze reageert ook echt op vragen, een bijna echt gesprek dus. Hunger vertelt:  “ my favorite recent example from a conversation I observed between Jake and Stella:

Stella: “Stella bye play.”

Jake: “Where do you want to play? We’ll eat now then play.”

[15-20 second pause]

Stella: “Eat eat park.”

En Stella wil ook dat er geluisterd wordt naar haar. Om een ‘gesprek’ te beginnen drukt ze eerst een paar keer op de knop “look”, om de aandacht te trekken. Praten voor een lege kamer is zeker niet haar ding.

Foto boven dit artikel: Facebook van Hunger for Words