• Te veel inspanning voornaamste reden van zonnesteek bij honden

Te veel inspanning voornaamste reden van zonnesteek bij honden

Leestijd
2 minuten
Tot nu toe gelezen

Te veel inspanning voornaamste reden van zonnesteek bij honden

wo, 08/05/2020 - 10:36

Bepaalde rassen zijn gevoeliger, maar ook jongere honden en gecastreerde honden.

Het mag je eigenlijk niet verbazen, maar het merendeel, liefst 75% van alle zonnesteken bij honden komt doordat de eigenaar van de hond deze te veel liet inspannen.  De “heat stroke” kwam na overmatig spelen, wandelen of rennen. Een recent groot onderzoek in Engeland heeft dat duidelijk gemaakt. Vooral het lopen (wandelen en rennen) bij grote hitte bleek veel voor te komen, 68%.

Het warme weer alleen was verantwoordelijk voor 13% van de gevallen, terwijl het rijden in of achtergelaten worden in een warme, goed zijn voor 5% van de gevallen.  Incidenteel kregen honden een zonnesteek door het ondergaan van een behandeling bij een dierenarts of een trimsalon, het in een warm gebouw of woning zijn of door verstrikt raken in dekens.

De onderzoekers  analyseerden de klinische dossiers van meer dan 900.000 Britse honden, en ontdekten dat er in totaal 1222 honden onder behandeling waren geweest omdat ze door de hitte bevangen waren, het drukste jaar was met  bijna 400 honden in één jaar. Een zonnesteek is een mogelijk dodelijke aandoening bij honden . In de huidige studie stierf 14,2% van de getroffen honden als gevolg van hun hitteberoerte.

Reuen en jongere honden hebben meer kans  op een zonnesteek veroorzaakt door inspanning.  Ook zeven rassen hadden een grotere kans op HRI bij inspanning in vergelijking met Labrador retrievers: Chow Chow, Bulldog, French Bulldog, Greyhound, English Springer Spaniel, Cavalier King Charles Spaniel en de Staffordshire Bull Terrier. Zes van die rassen zijn eerder geïdentificeerd met een grotere kans op HRI in het algemeen, terwijl de Staffordshire Bull Terrier specifiek grotere kansen lijkt te hebben voor HRI bij inspanning. Oudere honden en brachiocephale honden hebben een groter risico op hitteberoerte zonder dat er inspanning verricht wordt, zo merkten de onderzoekers. Zeker ook als ze in een hete auto worden achtergelaten. Gecastreerde honden hadden ook een groter risico, de onderzoekers denken dat deze honden relatief vaker overgewicht hebben –redelijk veel voorkomend bij gecastreerde honden- en daardoor meer last van de warmte. Chihuahua’s hebben blijkbaar de minste last van zonnesteken, de onderzoekers denken dat dit mede komt doordat de dieren vaak gedragen worden door hun eigenaar, en daardoor minder inspanning verrichten.

Vroege signalen van hitteberoerte bij honden zijn hijgen, rood of donker tandvlees en tong, sufheid en lichamelijke instabiliteit,  diarree, braken en zelfs toevallen die tot coma leiden. Als de hond niet wordt afgekoeld en snel door een dierenarts wordt behandeld, kan de aandoening dodelijk zijn.

DE onderzoekers, onder leiding van Dan ‘O Neill, waarschuwen vooral eigenaren van kortsnuitrassen. “Er is veel vraag naar rassen zoals deze aangezien de Franse Bulldog, Mopshond en de Bulldog, zeker tijdens de lockdown, toch  doe ik een beroep op eigenaren om de behoeften van de hond voor te laten gaan op hun eigen verlangen om iets te bezitten dat er schattig uitziet. Honden met een korte snuit hebben een verminderde capaciteit om koel te blijven en lijden daarom vaak verschrikkelijk tijdens warm weer, lichaamsbeweging of zelfs een korte autorit. Denk alsjeblieft na voordat je een hond met plat gezicht koopt."