• Portugal erkent ook rechten van het dier, niet langer speciesisme

Portugal erkent ook rechten van het dier, niet langer speciesisme

Leestijd
1 minuut
Tot nu toe gelezen

Portugal erkent ook rechten van het dier, niet langer speciesisme

vr, 07/07/2017 - 16:33

De status van dieren verandert in steeds meer landen. Is een dier in Nederland sinds 2014 bij de wet geen “ding” meer, maar een levend wezen met gevoel, ook Portugal past nu de wet op diezelfde wijze aan. De president van de Portugese Republiek, Marcelo Rebelo de sousa, heeft zijn handtekening gezet onder een aanpassing in de wet die dieren voortaan tot wezen bestempelt, en niet langer tot “zaak” of “goed”.

Ook voor Portugal geldt daardoor dat –in navolging van Alaska, bij een echtscheiding de rechter moet oordelen over de toewijzing van de hond, en daarbij het welzijn van de hond in acht moet nemen. Huisdieren hebben daarmee in Portugal min of meer dezelfde status gekregen als kinderen, zo vond De Sousa.

Deze opleving van wetgeving door heel de –voornamelijk Westerse- wereld, lijkt het gevolg van een filosofische stroming die in de tweede helft van de vorige eeuw in zwang kwam. Peter Singer, Australisch filosoof, publiceerde toen zijn boek “Animal Liberation” waarin hij de ongelijkwaardigheid van het dier beschouwd als “speciesisme”, een soort van racisme op basis van soort. Dieren hebben rechten en belangen volgens Singer. Zijn argument kwam erop neer dat niet-menselijke dieren, net als mensen, in staat zijn om te lijden – en dat ze daarom, ook net als mensen, bepaalde belangen hebben.

Het negeren van die belangen, enkel omdat ze tot een andere soort behoren, was vergelijkbaar met racisme of seksisme. Als je vond dat je dieren mocht onderdrukken of mishandelen omdat ze, bijvoorbeeld, minder intelligent of autonoom waren dan mensen, dan zou je volgens diezelfde logica ook kleine kinderen of zwaar-gehandicapten zo mogen behandelen.

bron

Caes e companiha