Passau krijgt eigen Teckelmuseum | Dogzine

Passau krijgt eigen Teckelmuseum

de eigenaren

Teckelpizza’s, teckelsoep (nee, niet gemaakt van …)  teckeltaartjes.  Heel het Duitse Passau (in Beieren) staat deze dagen in het teken van de “Dackel”, de Daschhund oftewel teckel.  De reden, op 2 april, paasmaandag, opent daar het eerste Duitse, en vermoedelijk wereldwijde, teckelmuseum.

En dat houdt de gemoederen in de Duitse stad aardig bezig.  Want nog ruim voor de oening kregen de initiatiefnemers, Josef Küblbeck en Oliver Storz, al zoveel materiaal dat er twee grote expositieruimtes helemaal vol staan met teckelzaken. Ingezameld door ruim 2000 liefhebbers.

De stad zelf is er dol op. Mensen proberen al een blik te werpen door de twee glazen toegangsdeuren, de plaatselijke VVV heeft het museum al direct opgenomen in de lokale lijst met bezienswaardigheden. De banketbakker komt met Teckelbonbons, en ja, de Teckelpizza is belegt met kleine, lange worstjes. Er zijn ook tegenstanders trouwens, volgens hen heeft de Teckel niets met cultuur te maken.

De initiatiefnemers zijn geen onbekenden in Passau. Jarenlang hadden de heren een bloemenstal, de afgelopen drie jaar was het echtpaar ook uitbater van een souvenirwinkel. En  dan nu een teckelmuseum. Overigens, Josef en Oliver zijn inderdaad teckeleigenaar, en wel van teckelstel Seppi en Moni, die het museum nu nog als speelplek gebruiken.  De teckelliefde bij de museumeigenaren begon al eerder, al 20 jaar lang verzamelen ze alles wat kort, lang en met teckels te maken heeft. Op vlooienmarkten, in winkels, bij antiquariaten, overal. En toen ze afgelopen jaar het idee voor het museum bekendmaakten, maakte een verzamelaar uit België gelijk zijn vermogen over aan de heren.

Vanaf dat moment liep het snel. Er werd een ruimte gehuurd, en binnen twee maanden tijd ingericht.  In de ruimte wordt de geschiedenis van de “sausage dog” netjes weergegeven.  “In de Barok werd de teckel eigenlijk mode” vertelt Storz “vooral bij de adel. Maar ook wat modernere bekende mensen waren teckelliefhebber, zoals Liz Taylor, Albert Einstein en Romy Schneider. En toen de teckel even uit de gratie leek te vallen kocht de Britse zanger Liam Gallagher er gelijk tien, zodat het ras niet zou uitsterven.”

Het museum kent een enorm hoeveelheid teckel-prullaria.  Teckel-flessenopeners, porseleinen teckels, teckel-deurmatten en teckelkleurstiften. Maar ook speelgoedteckels, en de mascotte van de Olympische spelen in 1972, “Waldi”. Een gedeelte van de tentoonstelling toont de teckel als jachthond, een ander gedeelte als onderdeel van het gemoedelijke Beierse leven.

Vanaf 2 april is het museum dagelijks, behalve op vrijdag, van 10 tot 16 uur open.  Teckels hebben gratis toegang. De website is in aanbouw.


 


 

Wellicht ook interessant

tracy Garcia

"Teckels" bijten vrouw in Amerika dood

Bij een dodelijke aanval door honden denken we –eerlijk is eerlijk- toch meestal aan “hoogrisicohonden” of tenminste grote rassen.

screenshot website

De zaak "Woerden", hoe kon het zo fout gaan...

Het kan maar weinig mensen binnen de wereld van de kynologie ontgaan zijn, de inbeslagname van 150 teckels wegens verwaarlozing bij een tweetal teckelfokkers, op hetzelfde adres, handelend onder de