• Oostenrijk gaat streng handhaven op shows
  • Oostenrijk gaat streng handhaven op shows

Oostenrijk gaat streng handhaven op shows

Leestijd
1 minuut
Tot nu toe gelezen

Oostenrijk gaat streng handhaven op shows

di, 01/21/2020 - 20:29

Ook vorig jaar was er al sprake van strenge controles, en dit jaar kondigt de Steirischen Hundesport-Klub het duidelijk aan: er gaat zeer streng worden gehandhaafd op dierenwelzijn op de shows, te beginnen met die in Graz, Oostenrijk. De show zal plaatsvinden op 29 februari en 1 maart 2020..

Het Departement Veterinaire Zaken van Graz heeft toestemming verleend voor de CACIB-show, maar daar zijn voorwaarden aan verbonden. De heer Günter Wonisch, voorzitter van de Steirischen Hundesport-Klub, is verantwoordelijk en heeft de maatregelen publiekelijk aangekondigd.

Los van het feit dat controles te allen tijde mogelijk dienen te zijn worden ook de maatregelen die het dierenwelzijn betreffen strikt nageleefd en zullen er geen uitzonderingen worden gemaakt.
Dat betekent onder andere dat het coupeerverbod voor oren en staart zeer strikt zal worden gehanteerd (voor honden geboren ná 1-1-2008).
Ook dieren met ingekorte, geschoren of afgeknipte snorharen zullen worden geweigerd. Dit is een regel die terug te vinden is in de Oostenrijkse wet op bescherming van dieren (art. 7).
Ook dieren met welzijnsbeperkende eigenschappen mogen niet worden tentoongesteld. Die eigenschappen zijn ook beschreven in de wet, hierbij moet worden gedacht aan te korte neuzen, gesloten neusgaten e.d.

Verder dient er streng gelet te worden op gedrag: dieren die onverdraagzaam gedrag vertonen moeten apart worden gehouden. 

Prikbanden en e-collars zijn ook verboden, hoewel de kans dat die op een exterieurshow worden gebruikt niet zo groot is, maar niettemin, op het gehele terrein zijn deze zaken verboden. Ook antitrektuigen, slipkettingen en muilkorven en/of snuitjes die de ademhaling beperken zijn verboden.

Er zal worden gelet op overbelasting van de dieren en de maximale tijd dat een dier in een bench mag worden gehouden is twee uur; daarna dient er een pauze te worden gegeven. Ook de maat van de benches wordt gecontroleerd: de dieren moeten kunnen staan en languit kunnen liggen.

Alle deelnemende honden moeten kunnen worden geïdentificeerd door middel van een microchip en hierop zal steeksproefsgewijs worden gecontroleerd.

Hoe een en ander in de praktijk zal uitpakken is nog niet duidelijk, maar de deelnemers zullen dat vanzelf gaan merken. 
Voorzitter Wonisch is in elk geval van plan er een goede en welzijnsvriendelijke show van te maken.