• Introductie KBH bij schaapskudde

Introductie KBH bij schaapskudde

Leestijd
1 minuut
Tot nu toe gelezen

Introductie KBH bij schaapskudde

za, 08/11/2018 - 17:05

Canine Efficiency Diensten werd uitgenodigd om te begeleiden in de introductie van een KBH bij de schaapskudde.

Het ging hier om Ciobănesc Românesc Carpatin ‘Lona’, die sinds ruim een jaar in Heerlen woont, bij Pascale Plusquin. Aldaar woont Lona samen met andere opgevangen KBH en ze bewaakt er het erf, de kippen, varkens en paarden en uiteraard Pascale zelf en haar dochtertje van 3. Als Statenlid van de Partij voor de Dieren zet Pascale zich o.a. in voor de bescherming van alle dieren, zo ook voor het vreedzaam samenleven van roofdieren en veehouders. Dit laatste kan bereikt worden door de inzet van goede kuddebewakingshonden.

Omdat de wolf langzaam terug keert naar de Lage Landen hebben wij contacten gelegd met verschillende schapenhouders en herders. Één daarvan is Jos Robroek, van “Landschapsbeheer ‘Charité Scheperij de Heerdgang’”. Jos werkt met 5 drijfhonden, waarvan twee inmiddels met pensioen. De andere drie zijn ‘Lucy’ (Working Kelpie), ‘Griff’(Altdeutsche Hutehund) en de dove maar prachtige ‘Zaza’ (Australian Cattle Dog). Hij heeft zijn kuddes, in afwachting van een volgende opdracht, momenteel nabij Barger Compascuum (DR) staan, nabij de Duitse grens. Sterker nog, enkel op 20 km afstand van het Duitse Meppen, waar pas is geconstateerd dat een nieuwe wolvenroedel is gevestigd. Jos en zijn schapen hebben veel interactie met wilde dieren in het mooie natuurgebied waar zij grazen, inclusief de wolf.

Canine Efficiency wil graag met Jos samenwerken en is daarom, bij wijze van een ‘proefdag’, bij elkaar gekomen om Lona bij Jos’ kudde te introduceren en informatie en kennis uit te wisselen. Als wij (CE) beide straks terug zijn in Nederland en we er de gelegenheid toe vinden, gaan we (een deel van) onze eigen honden bij zijn kudde integreren.

Er wordt wel eens gezegd dat kuddebewakingshonden en drijf- of hoedhonden niet samen kunnen, maar zoals al zovele KBH voor haar, bewees ook Lona weer dat zij wel degelijk prima samen kunnen. Onder de juiste begeleiding is vrijwel alles mogelijk.

Voor meer informatie kunt u een kijkje nemen op www.canineeffciency.com en ook op Facebook zijn wij op verschillende pagina’s te vinden.

Bij de foto: Schaapherder Jos Robroek, Jenny Dorgelo – Kleine Staarman, Lona en helemaal rechts een stel achterpoten die tot de kudde behoren.