• Hondenijsje kan dodelijk zijn... Welnee!

Hondenijsje kan dodelijk zijn... Welnee!

Leestijd
2 minuten
Tot nu toe gelezen

Hondenijsje kan dodelijk zijn... Welnee!

di, 06/25/2019 - 22:07

IJS, levensgevaarlijk voor je honden, geef ze geen ijsje. Een hoax die maar niet wil uitsterven. Zelfs gerenormeerde media als Libelle (link) posten het vandaag. Maar, zoals de website Snopes, de factchecker van internet, jaren geleden al opmerkte. Het is een hoax, een onzinverhaal, honden krijgen geen “bloat”, maagtorsie, van een ijsje. Mits zonder xylitol natuurlijk, wel echte hondenijsjes geven!

Snopes (vertaald): “Mensen behandelen hun honden vaak alsof ze medemensen zijn, en wanneer iemand een hond ziet die het warm heeft, komt het idee van een verkoelend ijsje op. Of  ijskoud water of stukjes ijs (of beide). Volgens al die verhalen is dat  echter een gevaarlijke praktijk: het verstrekken van  ijs- of ijswater kan een opgeblazen gevoel veroorzaken waardoor ze een acute maag-dilatatie-volvulus (GDV) kunnen ontwikkelen, een levensbedreigende aandoening. 
Acute maag dilatatie-volvulus (GDV) is een levensbedreigende aandoening, met sterftecijfers variërend van 10% tot 60%. De dieren die het meest worden getroffen door GDV (maagtorsie) zijn oudere, grote of gigantische honden zoals Duitse doggen, Duitse herders, Grote poedels en grote honden van gemengd ras. Vroegtijdige diagnose, medische stabilisatie, chirurgische interventie en post-operatieve monitoring zijn belangrijke factoren bij het verlagen van het sterftecijfer.
Maag dilatatie-volvulus is het resultaat van ophoping van gas, vloeistof of een combinatie van de twee in de maag. Factoren die verantwoordelijk zijn voor het veroorzaken van dilatatie omvatten aerofagie (lucht inslikken), te veel beweging te snel na het eten en overeten. De maag vult met gas of vloeistof, en kan gaan draaien. Torsie dus.
Maar het is  onwaarschijnlijk dat je hond GDV zou ontwikkelen simpelweg omdat hij ijs of ijswater krijgt - het echte gevaar voor uw hond is eerder het feit dat het dier te veel of te snel water drinkt.

Dierenartsen laten dat ook aan Snopes weten. De realiteit is dat het waarschijnlijker is dat de hond te snel te veel water heeft ingeslikt en onderweg een flinke hoeveelheid lucht heeft mee-ingeslikt.

Uiteraard moet je uitkijken met –zeker na inspanning- te snel te veel water aan je hond te geven. Ten eerste kan het te gevaarlijk zijn om je hond te veel water te geven. Meestal geven honden die teveel water te snel doorslikken gewoon over, maar als dat niet het geval is, dan is een maagtorsie wel mogelijk. Bedenk wel bij je hond (en jezelf), als je het warm hebt en naar een koud glas ijswater reikt en het te snel nipt, wat gebeurt er dan? Juist, stekende hoofdpijn, iets wat je hond ook kan overkomen. Het is misschien niet schadelijk, maar waarom maak je jezelf (of je hond) ellendig.
Dierenarts dr. Audrey Harvey schreef in juli 2011 over dit onderwerp:
Er gaan geruchten dat ijs en ijswater bij honden een kramp in de maagspier veroorzaken, wat leidt tot een gezwollen maag en een mogelijk fatale bloat. Deze geruchten zijn om een paar redenen niet waar.

Ten eerste, terwijl ijs een spierspasme kan veroorzaken, is er meer kans op braken. Ten tweede, als ijs een opgeblazen gevoel zou veroorzaken, dan zouden we in de winter meer gevallen van bloat zien in honden die buiten leven in koude delen van het land (de VS), waar hun waterbak ijskoud is, en dit is niet het geval. 

En dierenarts Dr. Patty Khuly schreef in juli 2010 al: “Dit soort waarschuwingen over honden en ijswater zijn voorbeelden van "op het web gebaseerde desinformatie [die] zal gewoon niet gaat verdwijnen. Hoewel ongetwijfeld goedbedoeld, ligt het probleem voor de hand: de schrijver (van het oorspronkelijke verhaal) biedt haar verhaal op een misplaatste manier aan als een nuttige waarheid. Wanneer de informatie in feite niet is bewezen, onbetrouwbaar is, niet is geverifieerd en volkomen onnodig is verspreid onder het publiek. Met als nadeel dat honden die baat zouden hebben bij koud water of een ijsje,  dit niet krijgen. Maagkrampen door koud water is een leugen die verwant is aan verhalen die zeggen dat haar van de hond grover wordt die u het scheert (mythe), of dat u 30 minuten na het eten niet moet zwemmen, zodat u niet verdrinkt door krampen (mythe). 

Dat er mogelijk een keer een hond is overleden na een ijsje aan een maagtorsie, kan best, maar de reden daarvan was niet het ijs. Maak dus gerust een ijsje klaar voor je hond, jawel, een echt hondenijsje!

Hondenijs