Berenklauw
De berenklauw is weer aan het groeien. Een grote, heel grote plant waarvan veel mensen zich onvoldoende realiseren dat hij gevaarlijk is. Maar hoe gevaarlijk dan?
Er zijn twee soorten berenklauw, de gewone en de reuzenbereklauw. De gewone berenklauw is een inheemse soort: hij hoort hier thuis. Hij wordt 90-150 centimeter hoog. Hij is niet zo gevaarlijk, maar dat is zijn grote broer de reuzenberenklauw wel.
Dat is een uitheemse plant die tot een meter of vier hoog kan worden. Deze plant hoort oorspronkelijk niet in Nederland, hij is hierheen gehaald vanuit de voormalige Sovjet-Unie vanwege zijn uiterlijk. Het is een indrukwekkende plant die in grote tuinen erg decoratief is. Het probleem is echt dat het sap van deze plant een fototoxische werking heeft. Dat wil zeggen dat wanneer de huid in aanraking komt met het sap uit deze plant, er een extreme gevoeligheid optreedt voor zonlicht.
Het lastige is dat de klachten pas optreden na 12-24 uur en pas na contact met zonlicht. Zo kan het dus gebeuren dat er niets aan de hand lijkt te zijn tot de huid die in aanraking kwam in de zon komt.
Er ontstaan dan blaren die ernstig tot zeer ernstig zijn.
Deze reactie is niet alleen bij mensenhuis zo, ook honden zijn er gevoelig voor. En juist honden komen makkelijk in aanraking met de bladeren van deze reuzenplant. Kleine dieren verschuilen zich er nogal eens onder, wat het voor honden extra interessant maakt.Als het blad of een stengel knapt komt er sap vrij, en komt de huid van de hond (of van jezelf) ermee in aanraking dan kan dat serieuze wonden geven als er zonlicht is. Er ontstaan eerst branderige plekken die al snel rode plekjes worden, en daarna wondjes of blaren. De plekken blijven wekenlang geïrriteerd en de huid raakt ontstoken. Er kunnen na genezing pigmentvlekken ontstaan die jarenlang zichtbaar blijven.Is er contact geweest met een plant, dan zijn de volgende handelingen noodzakelijk:
- Grondig en overvloedig wassen en spoelen van de plaatsen aan te raden.
- De blaren en wonden moeten worden behandeld als brandwonden( wat het in feite ook zijn).
- Zijn de ogen in contact geweest met de plant, dan zo snel mogelijk overvloedig uitspoelen.
- Wassen en schoonmaken (veel water en zeep).
- Uit de zon blijven tot de hond gewassen is.
- Als het kan de hond in het water laten gaan om zo het sap zoveel mogelijk kwijt te raken.
- Ga zo snel mogelijk naar huis om de plekken verder schoon te maken en was de plaatsen grondig en meerdere malen met water en zeep.
- Houd je hond (of jezelf) vervolgens ongeveer een week uit de zon.
Onderschat dit gevaar niet! De wonden veroorzaakt door reuzenberenklauw zijn extreem pijnlijk en onaangenaam. Sap dat in de ogen komt kan blindheid veroorzaken, ga bij twijfel dus direct naar de dierenarts!
Weet je dergelijke planten te staan op een openbaar terrein of bv in een losloopgebied, meld dit dan bij de gemeente en vraag of ze verwijderd kunnen worden. Gemeenten zijn zich over het algemeen goed bewust van de gevaren en zullen dit verzoek dan ook uitvoeren.