• FDA keurt eerste medicijn definitief goed om lymfoom bij honden te behandelen

FDA keurt eerste medicijn definitief goed om lymfoom bij honden te behandelen

Leestijd
1 minuut
Tot nu toe gelezen

FDA keurt eerste medicijn definitief goed om lymfoom bij honden te behandelen

di, 07/27/2021 - 12:36

Er is een nieuwe manier om een ​​van de meest voorkomende kankers bij honden te bestrijden. In de VS is 4% van de nieuwe gevallen van kanker bij honden lymfeklierkanker.

Om lymfoom bij honden te behandelen, hebben dierenartsen traditioneel vertrouwd op chemotherapiemedicijnen die eerst voor mensen waren ontworpen.

Maligne lymfoom is een van de meest voorkomende tumoren bij de hond. Bij deze vorm van kanker is sprake van een toename van lymfocyten (bepaalde witte bloedcellen) in de lymfeklieren of andere weefsels zoals milt, lever, neus, maag, darmen en huid. Maligne lymfoom wordt ook wel lymfeklierkanker genoemd. Bij mensen heet de ziekte Non-Hodgkin lymfoom, aldus de website van het Medisch Centrum Dieren in Amsterdam. De traditionele manier van chemotherapie kan succesvol zijn, maar het succes van de behandeling verschilt van dier tot dier. Sommige dieren leven nog jaren na een behandeling. Bij andere honden slaat de behandeling niet aan. Bij de meest voorkomende vorm van maligne lymfoom bij de hond, de multicentrische vorm, leeft de helft van de honden nog na 1 jaar. Een kwart van de honden is na twee jaar nog in goede gezondheid. Zonder behandeling overlijdt de hond meestal binnen 1-2 maanden.

Nu heeft de FDA een medicijn goedgekeurd dat speciaal is ontworpen om kanker bij honden te behandelen. Recent zijn veterinaire farmaceuten begonnen zich te concentreren op de ontwikkeling van chemodrugs specifiek voor gebruik bij dieren, en nu is Tanovea het eerste medicijn dat door de FDA is goedgekeurd voor de behandeling van lymfoom bij honden.

Tanovea wordt intraveneus toegediend in vijf doses met een tussenpoos van drie weken. Een molecuul in het geneesmiddel richt zich op en hoopt zich op in snel delende lymfoomcellen. Het molecuul gaat dan de celkern binnen en vermomt zich als de DNA-base guanine. Daardoor kan het interfereren met het celdelingsvermogen, waarna de lymfoomcellen beginnen af ​​te sterven.

Tijdens een klinische studie met 158 ​​honden leefden degenen die Tanovea kregen gemiddeld 61 dagen langer dan honden die een placebo kregen. Honden die volledig op het medicijn reageerden, gingen gemiddeld 168 dagen door zonder dat hun kanker erger werd. Van de honden met lymfklierkanker (maligne lymfoom), die behandeld worden met rabacfosadine, de werkstof in Tanovea,  reageert ongeveer drie kwart. Bij drie op de vier honden worden de lymfknopen kleiner of zelfs weer helemaal klein.

De meest voorkomende bijwerkingen van het gebruik van Tanovea voor de behandeling van lymfoom bij honden waren diarree, verminderde eetlust en braken. Tanovea geneest niet echt, maar verlengt het leven en de kwaliteit van leven van de getroffen dieren.

Vooralsnog is Tanovea niet verkrijgbaar in Europa. Aan de huidige rechthebbende, Elanco Animal Health Incorporated, is gevraagd of er plannen zijn het middel ook in Europa te registreren. Ontwikkelaar VETdc  had die plannen niet. Wie zijn hond dus wil laten behandelen met Tanovea moet of naar de VS, of -naar het schijnt-  naar een specialistische kliniek in Engeland, Willows Veterinary Centre and Referral Service in Solihull.

Het middel kreeg overigens in 2017 al een voorlopige goedkeuring van de FDA, nu dus eindelijk de definitieve.

 

 

Foto: online via fabrikant