• Amerikaanse mopshond had geen COVID-19

Amerikaanse mopshond had geen COVID-19

Leestijd
1 minuut
Tot nu toe gelezen

Amerikaanse mopshond had geen COVID-19

di, 06/02/2020 - 10:09

De hond had geen virusinfectie...

De Amerikaanse mopshond, die de twijfelachtige eer had “Amerika’s eerste hond met COVID-19” te zijn, blijkt achteraf toch niet besmet. Dat was de conclusie van de National Veterinary Services Laboratories van het Amerikaanse ministerie van landbouw, die "de infectie bij deze hond niet kon verifiëren", zegt een woordvoerster van USDA, Joelle Hayden, maandag in een e-mail. Sinds het uitbreken van de pandemie zijn er in de Verenigde Staten coronavirusinfecties bevestigd van een tijger, een leeuw en twee huiskatten. Maar tot nu toe geen enkele hond.

De hond woonde bij een gezin waar drie van de familieleden  waren besmet met het virus maar herstelden. De familie merkte ook op dat Winston, de hond,  symptomen had waardoor hij ziek leek. Hij was traag, niesde en haalde zwaar adem, en hij at op een ochtend zijn ontbijt niet op. De andere dieren van he4t gein, waaronder nog een mopshond van 13 en een 12 jaar oude kat, werden ook onderzocht. Alleen bij Winston werd een kleine hoeveelheid virus in zijn speeksel aangetroffen.,

Het USDA-laboratorium, dat de resultaten officieel bevestigt, voerde vervolgens zijn eigen tests uit en publiceerde de resultaten op 27 mei. "Er werd geen virus geïsoleerd en er was geen bewijs van een immuunreactie", zegt Hayden over de bevindingen. De 'zwakke detectie' van het virus op Winstons originele orale wattenstaafje 'kan het gevolg zijn van besmetting door het Covid-19-positieve huishouden', oftewel, virusdeeltjes in de lucht.

De resultaten van Winston geven aan dat er een verschil is tussen detectie van het virus en infectie ermee. Een kleine hoeveelheid van het virus werd ook gevonden in een rectaal uitstrijkje dat later van de oudere mopshond Otis werd genomen. Bij een infectie vermenigvuldigt het vcirus zichg, als er alleen sprake is van een “besmetting  wordt er virus aangetroffen maar vermenigvuldigt dat zich niet.

"Deze honden zouden geen risico vormen voor eigenaren of andere honden of mogelijk voor elkaar", aldus de USDA. Winston heeft mogelijk iets of iemand met het virus gelikt, waardoor hij positief testte. Maar dat betekende niet dat het virus in zijn bloedbaan of luchtwegen zat, waardoor hij besmet zou zijn geraakt. Een hond kan het virus in zijn mond hebben, zonder het in zijn systeem te hebben.

Alhoewel het virus dus wel bij katten en nertsen is aangetroffen, en bij een tijger, zijn er nog steeds geen meldingen van geïnfecteerde honden (dat is dus anders dan “besmette” honden, daar zijn enkele meldingen van waaronder Winston hierboven).  Wie zelf (mogelijk) besmet is, kan zich volgend de richtlijnen van het RIVM. Meer informatie hier.

Foto: Stockfoto, niet de hond uit het verhaal