• Amerikaans onderzoek: Alle hondenvoeding bevat glycofosfaat

Amerikaans onderzoek: Alle hondenvoeding bevat glycofosfaat

Leestijd
1 minuut
Tot nu toe gelezen

Amerikaans onderzoek: Alle hondenvoeding bevat glycofosfaat

wo, 10/24/2018 - 15:50

In honden- en kattenvoer blijken flinke hoeveelheden glycofosfaat te zitten, in ieder geval in de onderzochte merken, 18 in totaal. Het gaat om Amerikaans onderzoek, dus ook om merken die vooral in de USA worden geproduceerd en verkocht. 

Voor zover bekend is er in West Europa nog geen onderzoek gedaan naar glycofosfaat in hondenvoer. Glycofosfaat is overigens beter bekend als het onkruidverdelgingsmiddel van de firma Monsanto (tegenwoordig Bayer), RoundUp. Volgens de onderzoekers van de Cornell University in de VS komt het vooral omdat de genetisch gemanipuleerde mais en soja ongevoelig is geworden voor glycofosfaat, zodat het product in de VS op grote schaal wordt ingezet om “onkruid” tussen de velden met de genetisch gemanipuleerde planten weg te krijgen en te houden.

In alle 18 geteste hondenvoeders werden resten glycofosfaat gevonden. Het gaat overigens in vrijwel alle gevallen om hoeveelheden die voor menselijke consumptie als “veilig” worden beschouwd. Wel merken de onderzoekers op dat “veilig” nog niet is bepaald voor huisdieren als honden en katten. En dat deze, door hun geringere omvang, relatief tussen de 4 en 12 keer zoveel binnenkrijgen als mensen op een per kilo-basis. "The tendency of companion animals to eat more as a percent of their body weight than humans do, combined with higher glyphosate levels in their food suggests that their exposure to glyphosate may be 2.7-28 times higher on a body weight basis depending on the feed. The impact of such exposures on companion animals is currently unknown."

Het bleek dat de glycofosfaat-residuen puur verbonden waren aan de vezels in het voer, niet aan de vet- of eiwitbestanddelen (vlees). En ondanks dat de producten voor mensen als veilig kunnen worden gezien, zouden de twee meest verontreinigde producten voor honden een hoeveelheid glycofosfaat bevatten die 7 tot 25% boven de voor mensen veilig geachte hoeveelheid ligt. Glycofosfaat komt overigens niet alleen op producten met genetisch gemanipuleerde granen voor, ook een getest product dat 100% GMO-vrij was, bleek ook glycofosfaat te bevatten, en zelfs meer als producten die wel genetisch gemanipuleerd graan bevatten.

Omdat, ook in de VS, ingrediëntenlijsten vaak incompleet zijn, konden de onderzoekers niet bepalen in welke plantaardige stoffen het bestrijdingsmiddel zat. Maar duidelijk was wel dat het middel via plantaardig materiaal in het voer kwam, want producten met vis als eiwit bleken evenveel glycofosfaat te bevatten als producten met vlees als eiwit.


 

Lees ook: Vlooien- en tekenbestrijding voor honden ook op de markt voor mensen?


Voorlopig zijn alle producten nog altijd veilig bevonden voor honden (en katten), en is er geen noodzaak om over te stappen op ander voer. Bovendien, zo menen de onderzoekers, is het vrijwel onmogelijk om (in de VS, hier is het niet onderzocht) glycofosfaat-vrije (commerciële) producten te kopen. Wel voegen de onderzoekers toe dat lange termijn-effecten van “chronische” inname van glycofosfaat niet onderzocht zijn, en dus pas later zullen blijken.

In Nederland zijn honden wel eerder ziek geworden van het eten van gras en planten die rechtstreeks met glycofosfaat besproeid waren. Glycofosfaat is in Europa een toegelaten bestrijdingsmiddel, de toelating geldt voorlopig tot 2022.

lijst met geteste producten
lijst met geteste producten

 

bron

Detection of glyphosate residues in companion animal feeds