• 10 redenen om geen uitlooplijn te gebruiken, volgens Karen Becker

10 redenen om geen uitlooplijn te gebruiken, volgens Karen Becker

Leestijd
2 minuten
Tot nu toe gelezen

10 redenen om geen uitlooplijn te gebruiken, volgens Karen Becker

ma, 09/11/2017 - 11:47

De uitlooplijn…   We kennen hem allemaal en velen maken er gebruik van. Niet altijd tot volle tevredenheid van henzelf, laat staan van anderen. Desondanks zijn ze onverminderd populair. Dr. Karin Becker, een zeer bekende (holistische) dierenarts uit de VS, heeft ook grote twijfels over de uitlooplijn.  De 10 redenen om geen uitlooplijn te gebruiken volgens Karin Becker dus…

 

  1. De lengte van oprolbare uitlooplijnen kan tot tien meter zijn. Honden komen zo toch ver van hun eigenaar af te staan, dat een situatie snel gevaarlijk kan worden. Een hond aan een uitlooplijn kan bijvoorbeeld toch de straat op rennen of wellicht ongewenst contact maken met andere honden of mensen.
  2. In het bovenstaande scenario, of in een scenario waarin de eigen hond door een agressieve hond wordt benaderd, is het bijna onmogelijk om de situatie te beheersen als het nodig is. Het is veel moeilijker om de controle, of de bescherming,  van een hond aan het einde van een zes meter lange riem terug te krijgen dan wanneer hij op twee meter staat.  
  3. Het dunne koord van een uitlooplijn (oprolbaar) kan (makkelijker) breken - vooral als er een krachtige hond aan de andere kant van de lijn staat. Als een sterke, gezonde hond op volle snelheid komt, kan het koord knappen. En dan ontsnapt de hond, maar het terugzwiepende koord kan ook mensen in de omgeving, waaronder de eigenaar, verwonden
  4. Als de uitlater in het koord van een oprolbare lijn verwikkeld raakt, of een poging doet de lijn met de handen tegen te houden of weer op te rollen,  kan dit leiden tot brandwonden, snijwonden en zelfs amputatie. Daarnaast zijn veel mensen direct onderuit getrokken door een hond die het einde van de band bereikt en blijft doorgaan. Dit kan resulteren in kneuzingen, gebroken botten of erger.
  5. Honden hebben ook verschrikkelijke verwondingen opgelopen als gevolg van de plotselinge ruk aan hun nek die ontstaan als ze op topsnelheid het einde van de lijn bereiken, met inbegrip van nekwonden, gescheurde luchtpijp en verwondingen aan de wervelkolom.
  6. Oprollijnen geven honden meer vrijheid om aan het einde van de lijn toch te trekken, wat kan lijken op agressie jegens een andere hond die kan beslissen om dan maar terug te vechten.
  7. De handgrepen van de oprollijnen zijn vrij fors en kunnen gemakkelijk uit de menselijke hand worden getrokken, wat resulteert in een weggelopen hond.
  8. Als een hond met de lijn achter zich aan ontsnapt, kan de hond door de meestuiterende handgreep extra angstig worden en daardoor nog meer in paniek weg gaan rennen. Dit kan als het geen lichamelijke verwondingen met zich meebrengt wel psychische schade veroorzaken, honden kunnen blijvend bang worden voor het meelopen aan de lijn.
  9. Oprolbare lijnen - net als andere apparaten met een veer - hebben de neiging om na verloop van tijd te gaan haperen of zelfs helemaal kapot te gaan. Ofwel ze rollen niet meer af, of niet meer op.
  10. Uitlooplijnen zijn een bijzonder slecht idee voor honden die niet getraind zijn om netjes aan de lijn te lopen. Honden hebben de neiging zelfs om meer trekgedrag te vertonen, omdat ze leren dat naarmate ze trekken ze verder weg kunnen lopen.

Kortom, zeker voor onervaren honden en onervaren eigenaren of uitlaters is de uitrollijn misschien niet de beste keuze. Ook voor grote, sterke en snelle honden kan het veel problemen geven. Denk dus goed na voordat de hond aan de rollijn gaat…

 

bron

Why I Don’t Recommend Retractable Leashes