• Horrortransport of hetze?
Leestijd
1 minuut
Tot nu toe gelezen

Horrortransport of hetze?

Mon, 03/25/2019 - 18:39

In Duitsland lijkt de strijd losgebarsten tussen de politie enerzijds en een Stichting die honden uit Roemenië importeert anderzijds. Wat is er aan de hand?

Op 14 maart jl. houdt de politie bij Passau, een beruchte grens voor illegale hondentransporten, een transportbus aan bij een controle op een parkeerplaats. In het busje bevonden zich –volgens opgave van de politie, ruim 65 honden en katten, allen voormalige zwerfdieren, die onderweg waren naar Duitsland, Nederland en België. Omdat er bij de controle van de papieren van de bestuurder en de lading een aantal lege dierenpaspoorten worden gevonden, vertrouwt de politie het niet en laat de deuren openen. In de laadruimte worden –weliswaar in daartoe geïnstalleerde kooien-  de dieren gevonden. Volgens de politie zitten de dieren er te dicht op elkaar met drie per hok, zijn de hygiënische toestanden voor de dieren volstrekt onvoldoende, en moeten de dieren de ruim 20 uur lange reis (of langer, afhankelijk van de eindbestemming) zonder eten, water en mogelijkheden tot een sanitaire stop uithouden. Een aantal dieren wordt in beslag genomen, andere dieren mogen na uitgebreide controle verder.

“Welnee” zegt de Duitse stichting, Homeless Paws Endeavour e.V. “Het busje was prima in orde, op het busje stond keurig dat er ‘live animals’ vervoerd werden, tsja, blank paspoorten, er was een dierenarts in de bus aanwezig die die gewoon bij zich had (“der Transportinhaber ist Tierarzt und führt daher immer auch Blankopässe mit”) en de honden krijgen gewoon water en voer. Bovendien waren het allemaal pups en kleine honden, dus er was geen probleem met de ruimte die de dieren innamen. En, zo stelt de dierenorganisatie, het waren vaak broertjes en zusjes, dus dan is het allemaal niet zoveel stress voor de dieren.  DE in de auto aanwezige katten waren sowieso aan honden gewend –opnieuw volgens de dierenredders-  dus die waren ook niet extra gestresst door het geblaf van de honden.

Volgens bepaalde kranten zou de chauffeur ook bepaalde papieren met vals geld betaald hebben. “Welnee””  zegt de dierenorganisatie “de politie heeft de man naar de bank begeleid, dus als er vals geld tussen zat moet dat in het pin-apparaat gezeten hebben (sic!).  En dus wil de dierenorganisatie een aanklacht indienen wegens smaad bij de kranten die het bericht overnamen.


 


Op Facebook heeft de eigenaar van het transportbedrijf, Ioana Leca, zich in de discussie gemengd.  “The number of animals on board is not reglementated by law , its as many as fit in a comfortable way which they did in our opinion.At this transport we had 20 small young pups out of Which many siblings who needed to stay together for comfort as they were crying , we had only 4 crates that had 3 or 4 pups in them for less stress as the vet on board decided, a qualified vet. The rest of the 36 crates which are big, had only one or 2 dogs in.”  En “There was a vet on board and we use the van around romania too so we have passports in blank at home and in car especially because we had some dogs from our shelter on.”

bron

Der Westen

FB reactie Hope for Paws

dossier