• "Latin Alliance" kiest ook voor Nationaal Erkende Rassen
Leestijd
2 minuten
Tot nu toe gelezen

"Latin Alliance" kiest ook voor Nationaal Erkende Rassen

Thu, 01/17/2019 - 14:33

De “Latin Alliance”, oftewel het samenwerkingsverband van de Nationale Kennelclubs van Frankrijk, Spanje, Italië en Portugal heeft integraal besloten elkaars Nationale Rassen te erkennen en ze toegang te verlenen tot de hondenshows. De honden komen niet in aanmerking voor het CACIB, wel voor het CAC. De Latin Alliance werd afgelopen weekeinde opgericht tijdens de Porto Winner, tevens nu de eerste show onder de vlag “Latin Winner”.

Tot nu toe erkenden genoemde landen vaak al wel op incidentele basis elkaars rassen, maar dat kon betekenen dat een ras in bijvoorbeeld Spanje en Portugal wel kon showen, maar in Italië en Frankrijk niet. Voor de “eigen” nationale rassen is dat nu eenduidig geworden. Er komt ook een uitgebreidere samenwerking op het gebied van gezondheidsonderzoek, en honden kunnen in elkaars stamboeken worden ingeschreven.  Een speciale titel, “Latin Champion” komt er voor honden die in drie verschillende landen een CACIB krijgt (dus nog niet voor de nationaal erkende rassen), en ook worden er jaarlijks vier “Latin Winners” georganiseerd (Porto was de eerste van de vier, latere zijn Madrid, Parijs en Verona). Ook komt er een "Latin Alliance" website.

De erkenning van elkaars nationale rassen leidt in alle vier de landen (mogelijk ook in Monaco en Gibraltar) tot het toevoegen van een “groep 11” aan de 10 rasgroepen. De Nationaal Erkende rassen strijden onderling tegen elkaar, omdat ze niet in de standaard rasgroepen kunnen uitkomen. Ook kunnen de winnaars van groep 11 niet in Best in Show uitkomen. Groep 11 (in Nederland kennen we deze niet binnen de rasgroepen)  zal dan ook voor alle shows in de landen van de Latin Alliance gaan gelden. In Nederland bijvoorbeeld heeft de Raad van Beheer voorgesteld om “groep 11” als “Beste van de Nationaal Erkende Rassen” in de eindkeuring te laten komen. Het is nog onbekend in hoeverre de komende shows dit ook zullen gaan doen. Ook is nog niet bekend of landen als België en Luxemburg de Nederlandse keuze voor erkenning van nationale rassen gaan volgen.

De Latin Alliance zelf moet gezien worden als een samenwerkingsverband net als de Noordse landen (Zweden, Denemarken, Finland en Noorwegen) al hebben, en de Benelux. De Latin Winner lijkt dan op de Benelux-Winner, al kan het op details afwijken.

lat

Voor mensen die in landen van de Latin Alliance willen gaan showen met een ras dat alleen in het land van herkomst erkend is een opsomming. Het betreft daar de volgende rassen die in de vier landen mogen gaan uitkomen:

  • (Spaanse rassen) Majorero, Perro de Pastor Vasco (Euskal Artzain Txakurra), Perro de Pastor Garafiano, Perro Leonés de Pastor, Alano Español, Ratonero Bodeguero Andaluz, Perro Ratonero Valenciano (Gos Rater Valencià), Pachón Navarro, Podenco Andaluz, Maneto, Podenco Valenciano
  • (Portugese Rassen) Barbado da Terceira, Cao de Gado Transmontano
  • (Italiaanse rassen) Cane di Oropa, Pastore della Sila, Spino degli Iblei, Cane de Mannara, Cane Fonnese  Segugio dell’Apennino
  • (Franse rassen)  Chien particolore à poil frisé, Epagneul de Saint Usuge, Cursinu, Bruno Saint Hubert Français y Briquet de Provence.

Het is dus niet zo dat ook Nationaal Erkende Rassen uit bijvoorbeeld Nederland (Markiesje) nu ook in deze vier 'Latijnse' landen kunnen showen, of erkenning kunnen aanvragen.

Opvallend is dat steeds meer Nationale Kennelclubs het aantal rassen los van FCI-erkenning uitbreiden. In diverse Oost-Europese landen kunnen ook al meer rassen getoond worden op shows, en al dan niet ingeschreven worden in het Nationale stamboek. Dogzine heeft uiteraard ook de FCI gevraagd naar hun gedachten over deze ontwikkeling.