• Hoogzwangere teven nieuwe smokkelmethode uit Oostblok
Leestijd
1 minuut
Tot nu toe gelezen

Hoogzwangere teven nieuwe smokkelmethode uit Oostblok

Sun, 05/14/2017 - 16:38

Alhoewel puppy's nog altijd in grote hoeveelheden de grens over gesmokkeld worden uit het voormalig Oostblok, doen er steeds meer geruchten de ronde over een nieuwe methode. De hoogzwangere teef wordt -tijdelijk- vanuit de oostblok-pupfabriek naar het westen vervoerd.

Afgelopen week werden er in Duitsland opnieuw smokkelaars, ditmaal uit Hongarije, aangehouden met  35 honden, samengepakt in 7 katten-benches, achterin de auto. Verstopt zonder enige bewegingsruimte tussen de koffers en tassen om ze voor het oog te verbergen.  Vooral Franse Buldoggen, Engelse Buldoggen en Chihuahua's, stuk voor stuk populaire rassen, werden in de kratten aangetroffen. Geen enkele hond was goed ingeënt, ook waren er geen papieren voorhanden. De vrouwelijke chauffeur was al een bekende van de Duitse politie. Ze probeerde nog om door vol gas te geven te ontsnappen, maar die actie mislukte.

Alhoewel de smokkel van pups schering en inslag is, is juist het smokkelen van zwangere teven waar nu sprake van lijkt te zijn iets wat meer zorgen moet baren. Niet alleen door de enorme hoeveelheid dierenleed die er achter steekt, ook door de schijn van legaliteit die hierdoor wordt opgewekt. Immers, de pups worden in het "westen" geboren, en krijgen dus min of meer legaal een paspoort uit België of Nederland. Dat de hondjes uit uitgemergelde productiemoeders komen kan de handelaren niets schelen.

Naast "legale" papieren biedt deze methode de smokkelaars nog meer voordelen. Het meenemen van volwassen honden wekt minder argwaan, kost -zeker bij kleine rassen- minder ruimte, en zo nodig kan de "moeder" zelfs getoond worden aan pupkopers. Zodra de pups het nest verlaten echter, gaat moeder weer terug om zo snel mogelijk weer zwanger te raken. Nu Oost Europese handelaren legaal bedrijven beginnen in het westen, lijkt deze methode een grote kans op succes te hebben, voor de smokkelaars lathans.

Het goede nieuws is dat in ieder geval de Belgische politiek zich zorgen maakt over deze mogelijk nieuwe manier van puppysmokkel. België wordt gezien als het middelpunt van de illegale import naar onder andere Frankrijk, Nederland en Engeland.  Wie meer daarover wil weten, in Dogzine van mei/juni een uitgebreid artikel over de smokkel, de risico's en de onmacht van de politiek.

 

dossier