• Onderzoek naar mutaties in het DNA van de Cesky Fousek

Onderzoek naar mutaties in het DNA van de Cesky Fousek

Leestijd
minder dan
1 minuut
Tot nu toe gelezen

Onderzoek naar mutaties in het DNA van de Cesky Fousek

wo, 09/14/2016 - 22:49

Identificatie van genetische mutaties die ziektes kunnen veroorzaken is nuttig in fokprogramma's die gericht zijn op het verbeteren van de kwaliteiten van een ras. Vooral bij zeldzamere rassen met weinig exemplaren is het zinvol. De Cesky Fousek (CF), ook bekend als de Boheemse Griffon Korthals, is een veelzijdige jachthond die dateert uit de 14e eeuw.

Omdat er geen genetische mutaties in dit ras bekend zijn, hebben de auteurs het DNA van de hond onderzocht op 148 bekende mutaties bij overige rassen. De auteurs vonden daarbij drie dragers van de gemeenschappelijke mutatie die in verband wordt gebracht met degeneratieve myelopathie (DM) en een drager van een mutatie die in verband staat met kleur-verdunningsalopecia (kale plekken) en folliculaire dysplasie. Deze informatie kan worden gebruikt testen te ontwikkelen voor fokkers om de gezondheid van het ras te verbeteren en te voorkomen dat er daadwerkelijk lijders aan deze ziektes in de lijn komen.

De studie demonstreert de bruikbaarheid van genetische screening bij honden, met name die van zeldzame rassen.

Onderzoek: Genetic screening and mutation identification in a rare canine breed, the ceský fousek (Lisa G. Shaffer et.al. 8 september 2016.

Foto: Pleple2000 - Own work, CC BY-SA 3.0