• Lunchbijeenkomst in Europees Parlement over extreem fokken

Lunchbijeenkomst in Europees Parlement over extreem fokken

Leestijd
1 minuut
Tot nu toe gelezen

Lunchbijeenkomst in Europees Parlement over extreem fokken

di, 06/05/2018 - 22:29

De FECAVA organiseert een bijeenkomst in het Europees Parlement over het extreme fokken, extreem breeding, van honden en katten, samen met de Federatie van Dierenartsen van Europa en de EU Dog and Cat Alliance. De zogenaamde 'parlementaire lunchbespreking' zal op 26 juni in Brussel worden gehouden en wordt georganiseerd door Petras Auštrevičius, lid van het Europees Parlement en Commissielid  Marlene Mizzi.

De bijeenkomst zal zich richten op de diergezondheids- en welzijnsaspecten van fokken van extreme uiterlijke kenmerken bij honden en katten, waarbij de noodzaak van verandering in zowel EU- als nationale wetgeving wordt benadrukt. Het is ook bedoeld om het bewustzijn van de consument te vergroten en verantwoord eigenaarschap van huisdieren te bevorderen.

Monique Megens, oud-president van de FECAVA: 'Er is dringend samenwerking nodig om het lijden van honden en katten die ernstige gezondheidsproblemen krijgen als gevolg van extreme fok te stoppen voor overdreven functies zoals platte snuiten, huidplooien, schuine ruggen en uitstekende ogen.'  Terwijl huisdieren op deze manier worden gefokt om ze voor kopers aantrekkelijker te maken, 'is het in werkelijkheid zo dat deze overdreven kenmerken tot ademhalingsmoeilijkheden, terugkerende huidinfecties, oogziekten en ruggengraat- of neurologische problemen kunnen leiden, met ernstige gevolgen voor de gezondheid en het welzijn van de dieren. '

Tijdens het evenement zullen presentaties worden gegeven door deskundigen uit de hele EU, gevolgd door een debat tussen de belanghebbenden.

De FECAVA is het platform voor de promotie van professionele ontwikkeling en de vertegenwoordiging van dierenartsen voor gezelschapsdieren in Europa. Lunchbijeenkomsten als deze komen veelvuldig voor, maar tot veel verandering hebben ze nog niet geleid.