• Loterij om ereringprogramma van publiek te voorzien?

Loterij om ereringprogramma van publiek te voorzien?

Leestijd
1 minuut
Tot nu toe gelezen

Loterij om ereringprogramma van publiek te voorzien?

wo, 06/06/2018 - 09:54

Showmensen zijn bekend met het fenomeen, het hoogtepunt van de show, de uitreiking van de trofee voor de beste hond, is meestal een intiem feestje. Met andere woorden, het merendeel van de exposanten is op dat moment al weg, sommigen zelfs al hoog en breed weer thuis. Bij een beetje show zie je de eerste bezoekers tenslotte al direct na de keuring opladen en huiswaarts keren.  En zelfs de mensen wiens hond wel in de groepskeuringen uitkwamen, maar die niet als Best in Group eindigden, zijn zelden nog aanwezig.

Bovendien, weliswaar begrijpelijk maar weinig bijdragend aan de sfeer, zodra de individuele keuringen zijn afgelopen, begint het personeel de ringen af te bouwen met vaak de bekende begeleidende geluiden van inklappende stoelen of banken, scheurend plakband, enfin..

Wat overblijft is maar al te vaak een klein aantal mensen dat rondom de erering wacht op de eindpresentatie, samen met de keurmeesters, van wie er meestal ook al wat naar huis zijn. De verzorging van de inwendige mens is meestal ook al ruim voor de eindkeuring gesloten, en hoeveel oproepen e organisatie ook doet om mensen te bewegen te blijven, wie tot na de eindkeuringen aanwezig blijft zwerft daarna over een vrijwel verlaten parkeerplaats naar zijn auto…

Niet alleen hier in de Benelux,het probleem doet zich overal voor. In Frankrijk, waar de uitgedeelde rozetten en bekers veel genereuzer zijn dan hier, blijven de meeste “winnaars” (tot 3e excellent in ieder geval) meest nog wel tot half vier, als de bekers afgehaald kunnen worden, maar ook geen minuut langer (al blijft de catering daar beslist langer open, met een groter aandeel voor licht alcoholische versnaperingen).

Om toch meer mensen bij de eindkeuringen te houden, besluiten bepaalde organiserende clubs nu –samen met de commerciële exposanten- om loterijen te organiseren om mensen langer in de zaal te houden. In Beziers (Zuid Frankrijk) kun je na de keuringen je catalogusnummer (het kartonnetje) in een bak gooien, en wint na elke groepskeuring iemand een prijs, ter beschikking gesteld door een van de standhouders. En, vlak voor de uitreiking van het BIS, wordt een driedaagse reis naar de Crufts verloot.

Wordt dat de methode om ook rond de erering tot het einde een gezellig feestje te houden? Een idee voor de shows in Nederland en België?  Wie zal het zeggen…