• Honden lopen harder voor lekkerder treats

Honden lopen harder voor lekkerder treats

Leestijd
1 minuut
Tot nu toe gelezen

Honden lopen harder voor lekkerder treats

za, 11/17/2018 - 13:21

We trainen onze honden met positieve methodes, we belonen goed gedrag dus. En heel vaak doen we dat mat trainertjes, voertjes of treats, net hoe je ze noemt. Eten dus. Iedereen maakt daar zo zijn eigen keuze in wat hij als beloning gebruikt qua voer, maar heeft de hond ook een voorkeur?

Tot nu toe is daar bitter weinig onderzoek naar gedaan. Op een zeer recent onderzoek na. Dr. Stefanie Riemer van de Universiteit van Bern (Zwitserland) keek of er verschil was in de snelheid van honden op een parcours van 20 meter, afhankelijk van het treatje dat ze aan het einde kregen. En ja, het maakt dus inderdaad uit voor j e hond hij loopt niet voor alles even snel.

Het onderzoek bestond dus uit de 20 meter lange baan, met aan het eind een bakje (zichtbaar voor de hond) met daarin treats. Vooraf had de hond geleerd –te zien aan de kleur en vorm van het bakje- wat hij daarin kon verwachten.

Allereerst werd gekeken of de hond sneller liep als er meer voertjes aan het einde waren. De hond zag dan of één blauw bakje, of vijf blauwe bakjes. Het ging om een droog brokje dat de hond zou vinden, of vijf droge brokjes. Het bleek dat de hoeveelheid brokjes niks uitmaakte, de honden liepen niet sneller of er nu één of vijf brokjes lagen.

Het tweede deel van het onderzoek bestond uit ofwel het droge brokje, ofwel een stukje worst. Brokjes in een wit bakje, worst in een zwart, of vice versa, zodat het niet de kleur was die bepalend was.En wat bleek, de honden liepen significant sneller voor de worst…  In het onderzoek is niet  gekeken of ze nog harder liepen als ze vijf in plaats van één stukje worst kregen.

Voorafgaand aan het testen van de voorkeur en de loopsnelheid, deden de wetenschappers een meer standaard voorkeurstest om te zien hoeveel tijd honden besteedden aan het kijken naar, ruiken aan of likken aan de verschillende beloningen wanneer ze achter een draadgaas ontoegankelijk waren gemaakt. Deze resultaten toonden, in tegenstelling tot de renbaantaak, een voorkeur voor zowel kwaliteit als kwantiteit.

Het onderzoek was nog klein, maar 19 honden, dus meer onderzoek is nodig. Dit onderzoek wordt binnenkort in Applied Animal Behaviour Science gepubliceerd.