• Hond los in auto verdubbelt afleiding en risico op ongeluk
  • Hond los in auto verdubbelt afleiding en risico op ongeluk

Hond los in auto verdubbelt afleiding en risico op ongeluk

Leestijd
1 minuut
Tot nu toe gelezen

Hond los in auto verdubbelt afleiding en risico op ongeluk

di, 08/27/2019 - 22:26

Uit Amerikaans onderzoek door automerk Volvo en The Harris Poll blijkt dat honden die onbelemmerd, niet in tuig of bench, door de auto ronddwalen  zorgen voor aanzienlijk onveiliger rijgedrag, meer afleiding en verhoogde stress voor zowel de bestuurder als voor de hond zelf.

Hoewel we onze honden graag als gezinslid zien, letten we onvoldoende op hun veiligheid tijdens het rijden. Volvo en The Harris Poll volgden 15 chauffeurs en hun honden gedurende meer dan 30 uur op de weg, om te onderzoeken hoe het rijden met een los huisdier het rijgedrag beïnvloedde versus wanneer een eigenaar gordels gebruikte (bijv. Veiligheidsgordels voor huisdieren, harnassen, benches of kooien) . Daaruit bleek:

Het onveilig rijgedrag was meer dan verdubbeld. Bijna-ongelukken en onveilige situaties deden zich met vrije honden voor in 649 gevallen versus 274 met vastzittende dieren, waaronder ook het klimmen op de schoot van een bestuurder of het hangen met hun hoofd uit het raam.

De totale tijd dat de bestuurders afgeleid waren van de weg verdubbelde ook: 3 uur 39 min. vrij versus 1 uur. 39 min. vast. Dat was o.a. door honden die van stoel naar stoel springen of op een andere manier de de ogen van de bestuurder van de weg halen

De stress voor zowel bestuurders als honden nam toe, de hartslag bij mensen en honden steeg, losse honden met 7 slagen meer versus vastgemaakte honden. De chauffeurs voelden zich rustiger toen de honden werden vastgemaakt, waarbij de hartslag maar liefst 28 en 34 slagen per minuut daalde.

"Terwijl honden die rondlopen in de auto leuk kunnen lijken, vormt dit een ernstig risico voor zowel bestuurders als hun dieren, zowel wat betreft het veroorzaken van afleiding als het vergroten van de kans op ernstig letsel in het geval van een ongeval," zegt expert/dierenarts Dr. Mazzaferro. "Helaas zien we in mijn vakgebied regelmatig de potentiële verwoestende gevolgen, waarvan vele kunnen worden vermeden door simpelweg te zorgen dat onze dieren veilig vast zitten."

Net als Europeanen willen Amerikanen graag met hun huisdieren reizen. De helft van de millennials gaat liever op een roadtrip met hun hond dan met hun gezin (versus 39% van alle respondenten). 4 op de 10 millennials kiezen liever een weekendje weg met hun hond dan met hun partner (versus 28% van de eigenaren van huisdieren in het algemeen). Maar ook: 32% van de eigenaren van huisdieren heeft een hond thuis gelaten omdat ze vonden dat hun auto niet veilig genoeg was.

De enquête werd online uitgevoerd in de Verenigde Staten door The Harris Poll namens Volvo tussen 23 en 29 maart 2019 onder 2000 volwassenen van 18 jaar en ouder, inclusief 1.433 eigenaren van huisdieren. Daarna volgde het individuele onderzoek bij de bestuurders.

Hond los in auto verdubbelt afleiding en risico op ongeluk